Raad Onderbanken bijgepraat

De gemeenteraad van de Zuid-Limburgse gemeente Onderbanken heeft afgelopen zaterdag, samen met wethouder Rodney Swelsen (portefeuille Ruimte) een bezoek gebracht aan het akkerbouw- en vleesstierenbedrijf van familie Hupperetz in Schinveld.

Raad+Onderbanken+bijgepraat
© Harrie Deckers

Bief Select

Tijdens het bedrijfsbezoek vertelde Jeanine Hupperetz een uitgebreid verhaal over landbouwontwikkelingen en de filosofie van hun familiebedrijf, waaronder de activiteiten in Bief Select, een rundvleesconcept met twee sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Deze vleesveeketen heeft een eigen afzetkanaal bij restaurants, slagers en supermarkten.
Vervolgens gaf LLTB-beleidsmedewerker Harrie Deckers een inleiding over trends en ontwikkelingen in de landbouw en de wensen die de LLTB heeft richting gemeente Onderbanken, onder andere op het gebied van ruimtelijke ordening, verkeer en onderhoud van groenelementen.
Tot slot verzorgde Gerard Müskens van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra een inleiding over hamsterbeheer, iets waar ook de familie Hupperetz actief mee bezig is. Hij sprak over de cruciale rol die landbouw speelt in het hamsterbeheer.
Müskens had het niet alleen over de activiteiten en ontwikkelingen, maar hij riep de gemeenteraadsleden van Onderbanken ook op in en rond het hamstergebied weinig en liefst geen bomen en landschapselementen te planten. Die elementen zijn volgens de onderzoeker ‘een gedekte tafel’ voor onder meer de roofdieren, die de hamsters in het gebied bejagen.
‘De wethouder en raadsleden gaven aan veel van het bezoek te hebben opgestoken’, vertelt voorzitter Marie-José Penders van LLTB-afdeling Sittard e.o..

Nuttig voor toekomst

‘Ze hebben een veel beter inzicht gekregen in de zaken die spelen en hoe het reilt en zeilt op een modern landbouwbedrijf. Dat is nuttig voor de toekomst, waarin de gemeente onder andere bezig gaat met een POL-uitwerking (Provinciaal Omgevingsplan Limburg) en nieuwe ruimtelijke plannen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer