Geertje+Stein+160+Fleckviehkoe+van+2015
Nieuws
© veeteelt- iov Fleckviestamboek

Geertje Stein 160 Fleckviehkoe van 2015

Geertje Stein 160, de zesde kalfs Vanstein dochter uit een BFG Ruap moeder van maatschap Beernink-Tackenkamp uit Beltrum, is gisteren tijdens de Fleckviehdag bij familie Pullen in Diffelen aangewezen als de 'Fleckviehkoe van het jaar 2015'.

Vader Joan en zoon Freek Beernink waren aanwezig in afwachting van de uitslag. De koe heeft net weer gekalfd en loopt superfit in de stal, weet Freek Beernink.

'Ze is een koe die niet opvalt, die altijd uit zichzelf de robot inloopt, zo wil je er wel een stal vol. Ook hebben we geen veeartskosten en is ze de laatste jaren niet meer met antibiotica drooggezet. Ondanks dat heeft ze een zeer laag celgetal.'

Inseminatie

Vader Joan is zichtbaar trots: 'Ik vind het een prachtige prestatie. Van de koe, maar ook van Freek die er veel tijd in heeft gestoken. Deze koe laat tien dagen na afkalven tocht zien en is op dertig dagen met één inseminatie weer drachtig'.

Dat is eigenlijk volgens hem het enige werk dat je van Geertje Stein 160 hebt. 'Ze heeft een vlakke lactatiecurve en kan kort droog, zo haalt ze een tussenkalftijd van 327 dagen.'

Afkalven

Haar gemiddelde 305 dagen productie over de eerste vijf lijsten komt op 8117kilo met 5.02 procent vet 3.78 procent eiwit. Haar gemiddelde tussenkalftijd komt op 327 dagen.

Onlangs kalfde ze op een leeftijd van zes jaar en vier maanden voor de zesde keer. Haar gemiddelde celgetal komt op 69.000 cellen per ml.

Goede gehalten

De tweede plaats was voor de zesdekalfs koe Laura 103 van VOF v/d Bos uit Wieringerwaard. Dat is een koe met een uitstekende productie die goede gehalten combineert met een goede vruchtbaarheid en uiergezondheid.

De derde plaats was voor de derde kalfs koe Mina 36 van Erik te Geershuis uit Gelselaar, een veelbelovende jonge koe die alle goede kwaliteiten van het Fleckviehras combineert.

Uit de aanmeldingen werden de tien beste dieren gekozen. De onafhankelijke selectiecommissie selecteerde de drie finalisten waarna er via internet kon worden gestemd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer