Grens nog dicht voor werkers uit Kroatië

Inwoners van Kroatië mogen de komende drie jaar niet zomaar in Nederland komen werken. Minister Lodewijk Asscher (SZW) vindt het nog te vroeg voor een vrij verkeer van werknemers.

Grens+nog+dicht+voor+werkers+uit+Kroati%C3%AB
© Ministerie SZW

Op 1 juli 2013 is Kroatië lid geworden van de EU. Nederland besloot toen om in de eerste twee jaar geen vrij verkeer van werknemers toe te passen.

Drie jaar

De Europese regels bieden de mogelijkheid om daar een periode van nog eens drie jaar aan toe te voegen. Minister Asscher gaat daar gebruik van maken.

Volgens de bewindsman is het 'op dit moment nog steeds niet wenselijk om vrij werknemersverkeer toe te passen'. Hij noemt als belangrijkste reden de hoge werkloosheid in Nederland.

Concurrentie

Daarnaast is er voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt al veel concurrentie van werknemers uit andere lidstaten. Hoewel de toestroom uit Kroatië moeilijk te voorspellen is, wil Asscher die druk niet vergroten.

Voor werknemers uit Kroatië blijft het daarom de komende drie jaar nodig om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen als zij in Nederland willen komen werken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer