Wie blokkeert?

‘Wie blokkeert de verduurzaming van de vleesproductie?’ Interessant om voor zo’n complexe vraag op zoek te gaan naar één schuldige. Dan kunnen we ons probleem snel oplossen. Was het maar zo simpel.
Verduurzaming van de vleesproductie is een ingewikkeld proces waar geopolitiek, klimaat, financiering, zeggenschap, vakmanschap, consument en retailer van invloed op zijn. Factoren die elkaar versterken of juist dwarsbomen. De vraag ‘Wie blokkeert?’ moet in ieder geval zijn: ‘Welke factoren en welke cultuuraspecten blokkeren?’ Want de blokkade schuilt voor een deel in onszelf, omdat we zijn opgeleid in het paradigma waarin groei en efficiëntie leidend zijn voor het werk in de stal.
De blokkade schuilt ook in de moderne consument, die niet bereid is een deel van zijn welvaart in te leveren. De blokkade schuilt bij de winkeliers, omdat zij met vlees stunten om klanten te trekken. Als de markt zou willen, dan stopt vandaag het onverantwoorde aanbod. Ook de burger die naast de veehouder woont en in zijn achtertuin geen duurzame stal wil, blokkeert onbedoeld de verduurzaming. Vanuit de politiek komt beleid dat een tegenovergesteld effect heeft. Als je grondloze productie tegen wilt gaan, moet je vooral beleid maken met die boodschap.
En dan gaat het er ook nog om vanuit welk perspectief je naar de vraag kijkt. Een veehouder heeft er ten minste twee: ‘Ik – vandaag – thuis’ versus ‘Wij – sector – toekomst’. Kan hij kiezen, dan kiest hij intrinsiek voor verduurzaming. Dat zie ik terug in de miljoenen euro’s die worden geïnvesteerd. Dat zijn signalen die vertellen dat de beweging naar een duurzame veehouderij op gang is. Gaat dat dan niet snel genoeg? Daarop rest mij één antwoord: laten we transparant zijn over de vorderingen die we maken en laten we de dilemma’s die we tegenkomen met elkaar delen.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer