Vergunning NGB varkens onherroepelijk

Grubbenvorst - De milieuvergunning die de provincie Limburg heeft gegeven aan varkenshouderij Heideveld, onderdeel van het Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB) in Grubbenvorst, blijft grotendeels overeind.

Daniëlle Roebroek
Tegenstanders van het Nieuw Gemengd Bedrijf waren bij de Raad van State in beroep gegaan tegen de vergunning. Zij maken zich vooral zorgen over het welzijn van de dieren en zijn bang voor dierziektes.
De Raad van State heeft afgelopen woensdag deze beroepen ongegrond verklaard, op één punt na. Zo bepaalde de Raad dat er 1.120 varkens minder mogen worden gehouden in het bedrijf dan in de vergunning van de provincie staat.

Rechtsgeldig

De beroepsmogelijkheden tegen de milieuvergunning in Nederland zijn hiermee allemaal doorlopen. Daarmee beschikt varkenshouderij Heideveld nu over zowel een rechtsgeldige bouwvergunning als een milieuvergunning.
Voor de andere onderdelen van Nieuw Gemengd Bedrijf (de pluimveehouderij en de bio-energiecentrale) loopt de procedure tegen de verleende milieuvergunning nog.
In een reactie laten de betrokken ondernemers weten: ‘Als ondernemers van Nieuw Gemengd Bedrijf zijn wij verheugd over deze opnieuw positieve uitspraak van de Raad van State. Intussen blijven wij ons ervoor inzetten om in gesprek te blijven met de omwonenden en anderen. Ons doel blijft om op een duurzame manier, antibioticavrij en zonder gezondheidsrisico’s veilig voedsel in Nederland te produceren’, aldus de ondernemers.

Samenwerkingsverband

Het Nieuw Gemengd Bedrijf is een samenwerkingsverband van de Limburgse bedrijven Houbensteyngroup, Christaens Group, Heideveld en het Brabantse Kuipers Kip.
De verschillende delen van het Nieuw Gemengd Bedrijf staan gepland in het landbouwontwikkelingsgebied Witveldweg in gemeente Horst aan de Maas.
Het gaat niet om één grootschalig bedrijf van één projectontwikkelaar, maar om verschillende (familie)ondernemingen op verschillende locaties die intensief samenwerken. Daardoor wordt het mogelijk om kringlopen te sluiten, dierenwelzijn te verbeteren, transport te reduceren, milieuwinst te behalen, grond efficiënter te gebruiken en economisch een beter rendement te behalen, zo geven de ondernemers aan.
De ondernemers willen ruimte voor in totaal ruim 30.000 varkens en 1,1 miljoen kippen.
De veehouderijen gaan samenwerken bij de verwerking van dierlijke mest tot groene energie, compost en kunstmestvervanger.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer