Luchtwasser pakt lucht van onder

Geen gesloten stal met een luchtwasser waar alle uitgaande lucht doorheen komt. De nieuwe vrijloopstal van Arjan Geenen en Janneke Suij in Bladel heeft juist een open karakter. De ammoniak wordt via de bodem afgezogen.

Pieter StokkermansEen goed welzijn en diergezondheid spelen een belangrijke rol bij de vrijloopstal. De koeien kunnen hier gemakkelijk liggen en lopen. De dieren blijven daarbij schoon.
Arjan Geenen, die deze stal sinds half november heeft, maakt daarbij gebruik van houtkrullen als toplaag en een onderlaag van houtsnippers. Onder die houtsnippers zitten bakken, die de lucht vlak boven de grond afzuigen en buiten de stal leiden, waar die wordt gereinigd.
‘Ammoniak ontstaat wanneer mest en urine bij elkaar komen, dus vlak boven de grond’, zegt Bram den Hollander, specialist vrijloopstallen van IDV-Advies, die deze stal begeleidt.
De dikke laag houtsnippers maakt dat de melkveehouder de bodem bijna dagelijks kan opentrekken zonder de onderliggende plastic bakken te raken. Dat maakt de bodem luchtig en vermengt de mest met de houtkrullen.
Ook verdelen de krullen het gewicht van de koeien, zodat de plastic luchtafvoerbakken de druk aankunnen.
De stal is een proefstal rond ammoniak. Op dit moment wordt nog niet gemeten. ‘We zijn aan het finetunen. Wanneer kunnen we het best hoeveel lucht afzuigen voor de juiste beperking van ammoniakuitstoot?’ besluit Den Hollander.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer