HHNK op duurzame toer

Noord-Holland - Met een aparte portefeuille en een hoogheemraad voor duurzaamheid zijn woensdag het nieuwe college en coalitieakkoord van Hollands Noorderkwartier gepresenteerd. Siem Jan Schenk krijgt Integraal waterbeheer voor het landelijk gebied onder zijn hoede.

Mike SchellartGroen, Water & Land, CDA, fractie Ongebouwd, Water Natuurlijk en PvdA kwamen vorige week tot een coalitieakkoord voor het bestuur van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). De partijen kunnen rekenen op een ruime meerderheid van negentien van de dertig zetels in het algemeen bestuur.
Schenk wordt namens de geborgde fractie Ongebouwd hoogheemraad. Hij stopt in augustus als voorzitter van LTO Noord. Schenk krijgt de portefeuille Integraal waterbeheer in het landelijk gebied van Cees Mantel die met pensioen gaat. ‘Dit is de portefeuille die ik ambieerde. Als LTO Noord-voorzitter had ik onder meer de landelijke portefeuille water in beheer’, zegt Schenk.
‘Daarbij heb ik ervoor gepleit projecten voor het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer een kans te geven. Dat is gelukt. Nu kan ik die zelf gaan uitvoeren. Er zijn zelfs al initiatieven gaande. Ik hoop dat ondernemers hiervan het nut inzien en erin gaan participeren.’
Speerpunt voor Schenk is bekendheid te geven aan het waterbeheer in het landelijk gebied. ‘En laten zien dat die voor de landbouw van groot belang zijn. Daarbij kijk in mijn nieuwe functie wel verder dan alleen landbouw. Ook natuur en recreatie spelen een rol. Als hoogheemraad draag je immers een bredere verantwoordelijkheid.’
De andere hoogheemraden zijn Rob Veenman (Groen, Water & Land), Jan Kramer (CDA), Ruud Maarschall (Water Natuurlijk) en Kees Stam (PvdA).
Maarschall krijgt de nieuwe portefeuille duurzaamheid, wat als een rode draad door het coalitieakkoord ‘Eigentijd en innovatief polderen’ loopt. De partijen streven daarbij naar een ‘toekomstbestendige waterbeheer voor een gezonde en economisch sterke landbouw en een waardevolle en krachtige natuur.’ Het college wil hiervoor ‘innovatieve technieken’ inzetten.
Verder krijgt het veenweidegebied speciale aandacht. Het beheer van wegen wil het HHNK-college overdragen aan de gemeenten.

Belasting

Goed nieuws voor boeren is dat het college zich ‘maximaal inspant’ om het belastingtarief voor ongebouwd ‘tot een aanvaardbaar niveau te houden’. Door een uitspraak van de Hoge Raad over de heffing op natuur stijgt het tarief voor ongebouwd onevenredig, stelt het college.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer