Arbeidsgemak met kadavertunnel

Een kadaverafvoertunnel om in etagestallen dode kippen af te voeren. Het idee komt van Tom Diepman, Erwin Martens, Robert Oudendorp, Jan Roozendaal en Laura Vernooij. Met elkaar vormen zij de mini-onderneming KAT-SC.

Ilona LesscherPluimveehouders met een etagestal brengen hun dode dieren via de trap naar beneden naar de kadaverkoeling. Een arbeidsintensieve klus, weet Laura Vernooij uit eigen ervaring.
‘Een klus die gemakkelijker en meer hygiënisch moest kunnen’, motiveert Erwin Martens het idee achter de innovatie van de mini-onderneming. De vijf studenten van CAH Vilentum in Dronten vonden de oplossing in een kadavertunnel.

In en op de stal

Het systeem heeft twee varianten: een voor bouw in de stal en een die buiten langs gaat. De buitenvariant wordt aan de zijkant van de stal gemonteerd en is voorzien van kleppen om de temperatuur- en drukverschillen zo klein mogelijk te houden. De afvoer kan rechtstreeks worden aangesloten op de kadaverkoeling.
De binnenuitvoering is een rechte doorvoer door de vloer van de stal zonder kleppen die uitmondt in een kruiwagen of kadaverbak.
De buis is van polyetheen en eenvoudig te reinigen. Het materiaal kan tegen ontsmettingsmiddel en extreme weersinvloeden. Een ontsmettingsinstallatie is optioneel.
Tijdens de Landbouwbeurs Intensief in februari in Venray presenteerden de studenten hun innovatie. ‘Die werd daar goed ontvangen’, licht Martens toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer