Steeds meer onbekenden

Regelmatig staan er in landbouwbladen langetermijnvisies waarin de toekomstige ontwikkelingen in de diverse sectoren wordt weer gegeven. De lezer verwacht van een blad dat er artikelen in staan die hem of haar aan het denken zetten.
Ook zijn er genoeg adviseurs bereid om een visie te geven. Want het is dringen in adviesland en dan is een artikel altijd goed voor de naamsbekendheid.
Zelf lees ik graag artikelen van mensen die een eigen visie durven te hebben en die ook goed kunnen onderbouwen. Met rapporten vol met prijs-, productie- en consumptieverwachtingen tot soms ver in de toekomst heb ik niet zo veel.
Bij het lezen van zulke rapporten denk ik dan terug aan de wiskundelessen op de middelbare school. Een belangrijke regel die je daar leerde, was dat een stelling met twee onbekenden niet is op te lossen. Oftewel, 1 + 1 = 2, maar 1 + ? = ? De laatste som is niet op te lossen, omdat je te weinig weet.
Als je te weinig weet, moet je dan wel tijd en geld steken in het schrijven van een rapport, vraag ik mij wel eens af.
Afgelopen winter verschenen er visies over de melkveehouderij waarin de melkprijs al ver vooruit werd voorspeld. Dit was van bedrijven met een grote invloed in de sector. En ook al is het maar een verwachting, de kans is er dat het richtinggevend gaat worden.
Een bedrijf als Royal FrieslandCampina laat zich maar minimaal uit over prijsverwachtingen en dan ook nog met een ruime marge, terwijl je verwacht dat zo’n grote speler in zuivel goed inzicht heeft.
Nu zal dit ook een commerciële reden hebben, maar zij weten ook goed wat voor effect een onverwachte wending, zoals de Russische boycot, kan hebben.
Met het vervallen van prijsondersteunende maatregelen en het vervagen van de handelsgrenzen komen er steeds meer onbekenden in het spel. Voor de liefhebbers van wiskunde is dat knap lastig, want je krijgt nooit vooraf een kloppend antwoord op je vraag.
Tegelijkertijd is het een mooie uitdaging voor puzzelaars. De kunst is om je bedrijf zo in te richten dat de onbekenden voor niet al te veel verrassingen kunnen zorgen.
Het weer heb je niet in de hand, maar je kunt wel maatregelen treffen om extremen te beperken. Voor diergezondheid geldt hetzelfde en verder kun je voor tal van zaken vaste afspraken maken, alleen voor welke prijs?
Als het al lukt al deze onbekenden op het gewenste peil te hebben, dan blijft altijd nog een binnenhof vol onbekenden over.

Arjan Freriks

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer