Kwart minder glyfosaat met hulpstof

Toevoegmiddel Herbi-Safe levert een besparing van 25 procent op de dosering glyfosaat met hetzelfde bestrijdingsresultaat. Bovendien meldt toeleverancier Soiltech dat de hulpstof in de bodem zorgt voor een snellere afbraak van het herbicide.

Haijo DoddeDe basis van de werking van Herbi-Safe is een betere opname van het herbicide glyfosaat door de onkruidplant. Pierre Parren van Soiltech omschrijft Herbi-Safe als een natuurlijke opnameverbeteraar. ‘Door de toevoeging is per bespuiting minder glyfosaat nodig voor eenzelfde bestrijdingsresultaat’, vertelt hij.
In Nederlands onderzoek op een perceel meerjarig grasland op een praktijkbedrijf in het Limburgse Thorn toonde Soiltech vorig jaar aan dat met Herbi-Safe minimaal 25 procent op de dosering van glyfosaat is te besparen. In de proef met meerdere herhalingen zijn toepassingen met en zonder Herbi-Safe en glyfosaat in doseringen die varieerden van 1 tot 5 liter per hectare met elkaar vergeleken.
De bespuitingen in de proef zijn uitgevoerd met omgerekend 230 liter spuitvloeistof per hectare. Als toevoeging is bij de helft van de objecten per 100 liter spuitvloeistof 0,5 liter Herbi-Safe meegespoten.
Parren: ‘Uit de resultaten blijkt dat we een kwart kunnen besparen op de adviesdosering glyfosaat met behoud van voldoende afdodingseffect. Komende jaren onderzoeken we of het mogelijk is om verder in dosering terug te gaan.’

Vanuit Australië

Parren is acht jaar geleden via Nutri-Tech Solutions (NTS) in Australië in aanraking gekomen met Herbi-Safe. Het product werd daar getest in de bosbouw bij de onkruidbestrijding rond jonge bomen. Namens NTS is Soiltech dealer van Herbi-Safe voor de Europese markt en druk bezig met de introductie in diverse landen. ‘Wij zien Herbi-Safe als een mogelijkheid om de onkruidbestrijding te verduurzamen’, legt Parren uit.
Van de praktijkproef vorig jaar in Thorn zijn steeds luchtfoto’s gemaakt om de effecten van de verschillende objecten goed te kunnen waarnemen. Na de proef is Soiltech het proefperceel vanuit de lucht blijven volgen om na te gaan of de toevoeging van Herbi-Safe ook gevolgen heeft voor de nateelt van in dit geval maïs.
‘De aanvullende luchtfoto’s maakten duidelijk dat de verschillende behandelingen en de toevoeging van de hulpstof gevolgen hebben voor de groei van de maïs. Op de proefveldjes waar Herbi-Safe is gebruikt, ontwikkelde de maïs zich beter dan op de veldjes met alleen glyfosaat’, vertelt Parren.
‘De theorie daarachter is dat Herbi-Safe ook zorgt voor een verbeterde opname van glyfosaat door bacteriën in de bodem. De afbraak van het herbicide zou daardoor worden versneld met als gevolg minder groeiremming voor het volggewas en minder hinder voor het bodemleven.’
In vervolgonderzoek wil Soiltech onderzoeken wat de effecten zijn van Herbi-Safe op de groei van de volggewassen. Het betreft met name de mate van groeiremming door glyfosaat. ‘Het gaat erom wat er in de bodem gebeurt’, verklaart Parren. ‘In ons eigen laboratorium willen we vaststellen in welke mate het toevoegen van Herbi-Safe daadwerkelijk invloed heeft op de afbraak van glyfosaat.’
Ondertussen zijn in Nederland in verschillende sectoren de eerste praktijkervaringen opgedaan met Herbi-Safe.
‘Akkerbouwers hebben interesse, vooral voor de toepassing om grasland door te spuiten. Verder gebruiken de eerste fruittelers Herbi-Safe met glyfosaat om hun zwartstroken onder de fruitbomen onkruidvrij te houden. Ook boomtelers informeren bij ons naar de mogelijkheden om de combinatie van beide middelen toe te passen’, vertelt Parren.
Vanuit de praktijk krijgt Soiltech regelmatig de vraag of Herbi-Safe ook de werking van andere herbiciden kan verbeteren. ‘Dat is een terechte vraag en het is niet ondenkbaar dat ook andere middelen baat hebben bij een opnameverbeteraar’, stelt Parren.
‘Bij producten met een selectieve werking zoals die gebruikt worden in bijvoorbeeld suikerbieten voor de onkruidbestrijding, bestaat de kans dat die selectiviteit zelfs deels wordt opgeheven door de betere opname.’

Aanvullend onderzoek

Dat hoeft overigens niet zo te zijn, zegt Parren. ‘Ook hiervoor is nog aanvullend onderzoek nodig. Maar wij focussen ons voorlopig vooral op de toepassing van Herbi-Safe in combinatie met glyfosaat.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer