Twijfels aan plan kredietverlening

De Europese Rekenkamer twijfelt of het plan van EU-landbouwcommissaris Phil Hogan om agrarische ondernemers meer mogelijkheden te geven voor kredietverlening, wel effectief is.

Arno de SnooBaken vinden leningen aan boeren vaak riskant, zei Hogan deze week. ‘De voorwaarden om geld te lenen door agrarische ondernemers worden steeds strenger.’
De EU-landbouwcommissaris wil die trend doorbreken door een garantiefonds in te stellen. Boeren en plattelandsondernemers kunnen dan een garantie krijgen voor 80 procent van hun lening. Dat moet voor banken meer zekerheid geven waardoor zij makkelijker geld lenen.
Maar de Europese Rekenkamer stelt dat eerdere pogingen om kredietverlening te vergemakkelijken niet het gewenste effect hadden.
De reden daarvoor is dat landen de fondsen niet op tijd beschikbaar hebben gemaakt en dat het geld niet beschikbaar was voor investeringen die door ondernemers werden gevraagd. Ook waren er geen goede regels, zodat er veel onduidelijkheid over de mogelijkheden voor kredietverlening was.
Nederland heeft al garantstellingen opgenomen in de plattelandsontwikkelingsprogramma’s, laat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) weten. Het gaat daarbij om de Garantstelling Marktintroductie Innovaties. Hiermee moeten investeringen worden gestimuleerd die gericht zijn op de introductie van systeeminnovaties en voor producten met meer toegevoegde waarde in de markt.
Deze regeling komt naast de bestaande Garantstelling Landbouw. De openstelling is voorzien voor medio 2015.

Goede stap

De voorstellen van Hogan om een garantiefonds voor boerenleningen in het leven te roepen, is een goede stap, liet voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland eerder weten. ‘De Europese Commissie geeft hiermee aan dat ze begrijpt dat kredietverlening in de agrarische sector steeds lastiger wordt.’
Maat ziet dat van de agrarische sector een steeds duurzamere bedrijfsvoering wordt verwacht. ‘Dan moeten boeren en tuinders wel financiële mogelijkheden hebben om te investeren.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer