Meer Brabantse gerst in La Trappe

Er gaat steeds meer Brabantse brouwgerst in het trappistenbier van brouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot. Dit jaar groeide het areaal naar 200 hectare en er zit nog meer in het vat.

Meer+Brabantse+gerst+in+La+Trappe
© Bart van Hattem

In de abdij wordt het trappistenbier La Trappe gebrouwen. De Koningshoeven is een van de twee Trappistenbrouwerijen van Nederland.

Korte keten

‘Het past bij de filosofie van de Koningshoeven om de keten zo kort mogelijk te houden’, vertelt directeur Thijs Thijssen. ‘Het telen van regionale grondstoffen is erg belangrijk voor de brouwer in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.’

De samenwerking in de keten is goed geregeld. Agrifirm levert zaad, teeltbegeleiding en de opslag van de oogst, Holland Malt mout de gerst en Koningshoeven brouwt. De stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant (LIB) van de provincie en ZLTO leverden een financiële bijdrage bij de start.

Kleine meerprijs

Inmiddels telen akkerbouwers rond Werkendam en rond Zevenbergen zo'n 200 hectare zomergerst voor de brouwerij. Ze krijgen een kleine meerprijs boven op de premie die Agrifirm aan elke brouwgerstteler uitbetaalt.

Mogelijk groeit het areaal brouwgerst van de West-Brabantse klei de komende jaren verder. De grondstof voor speciaalmout komt nu vooral uit België. Het streven is dat ook te vervangen door gerst van de West-Brabantse klei.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer