Limburgse tuinbouwketen komt in actie

De Russische president Poetin zette het sein voor de Nederlandse tuinbouw definitief op rood. In augustus kondigde hij een invoerverbod af op groenten en fruit als antwoord op de ingestelde sancties van de Europese Unie. Daarmee ging voor de Nederlandse groente- en fruittelers in één klap een markt van jaarlijks 600 miljoen euro verloren. LTO Nederland stelde zich op achter de sancties tegen Rusland, maar riep het kabinet en de Europese Commissie op de gevolgen van de boycot op te vangen.

Het manifest met als titel Versnellingsagenda Tuinbouw Limburg stelde zich ten doel versterking van ondernemerschap en bedrijfsontwikkeling, een betere samenwerking binnen de branche en de gehele productieketen, versterking van de positie van de primaire producent binnen de keten en het wegnemen van ongewenste belemmeringen in wet- en regelgeving. Maar als een van de belangrijkste opdrachten werd geformuleerd het bevorderen van meer markgerichte innovatie en het verhoging van de toegevoegde waarde.
In opdracht van de LLTB en de provincie ging een team onder leiding van Kees van Rooij, burgemeester van Horst aan de Maas, aan de slag met een zeer uitgebreide inventarisatie van kansen en belemmeringen. Daarvoor verzamelde hij de ideeën vanuit de gehele keten zoals telers, toeleveranciers, handelspartijen, afnemers, adviesbureaus, kennisinstellingen en financiers.
Ook werden directe acties ondernomen. Zo opende de LLTB de Tuinbouwlijn (0475-381785 of tuinbouwlijn@lltb.nl) Ondernemers die zich hier meldden konden, afhankelijk van de eigen situatie en behoefte, gebruik maken van ondersteuning bij innovatie, advies krijgen bij het herijken van het bedrijfsplan (Scan Ondernemersperspectief met Toekomst) of een open gesprek aangaan met het Ondernemersklankbord OKB om over de koers naar de toekomst te sparren.

Het team kondigde aan de Versnellingsagenda begin 2015 uit te werken tot een concreet Uitvoeringsprogramma. In de Versnellingsgroep hebben buiten Van Rooij zitting: Frans van Leijden (Directeur HAS Venlo), Ron de Greeff (Managing director Staay-van Rijn), Peter Malschaert (Technisch directeur Ammerlaan Kassenbouw), Léon Litjens (Commercieel Directeur ZON Fruit & Vegetables) en Sjra Clerkx (Voorzitter OKB Limburg).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer