Jaco Geurts (CDA) wil veeverlosser-pardon

Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma de veeverlosser officieel toestaat als geboortehulp bij moeilijke bevallingen bij koeien.

Jaco+Geurts+%28CDA%29+wil+veeverlosser%2Dpardon
© btndehaas.nl

Geurts schrijft dat in een open brief aan Dijksma. De CDA’er maakt zich boos over de insinuerende en tendentieuze campagne van Wakker Dier, die suggereert dat veehouders hun koeien mishandelen door gebruik van de veeverlosser.

Officieel is de geboortekrik een verboden hulpmiddel. Veehouders gebruiken het apparaat echter in sommige gevallen, zoals wanneer een kalf dreigt te stikken tijdens de geboorte of om een keizersnede bij de koe te voorkomen.

Bespottelijk

Dat boeren niet goed voor hun kalveren zouden zorgen, zoals Wakker Dier suggereert, noemt Geurts ‘bespottelijk’. ‘Iedere boer heeft het beste voor met zijn dieren en weet hoe te handelen met betrekking tot het welzijn van zijn dieren.’

‘De meeste kalveren worden op een natuurlijke wijze geboren. En als er externe hulp benodigd is, gebeurt dat op een goede manier’, meent hij.

Levensreddend

‘Het gebruik van geboortehulp en een boer die met beleid werkt, heeft juist voordelen voor het dierwelzijn. Geen gebruik van geboortehulp kan leiden tot extra leed bij koeien’, benadrukt Geurts.

Dat stelde ook portefeuillehouder Diergezondheid Toon van Hoof van LTO, dit weekeind in zijn weblog 'Geboortekrik redt levens'.

Regels

Geurts stelt dat via de Wet Dieren er een mogelijkheid is om bij ministeriële regeling regels te stellen voor toelating van geboortehulp. ‘Mijn dringend verzoek is om dit per direct te regelen. Geef onze boeren zekerheid en stop hiermee de laster van Wakker Dier.’

? Klik voor de complete brief op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer