‘Saneer asbest zodra het kan’

Projecten LTO Noord organiseerde in gemeente Hollands Kroon voor LTO Noord-leden een traject om asbest te saneren via een collectieve aanpak. Ondernemer Ad Groen maakte er gebruik van.

Berrie Klein SworminkOver een tijdje komen de asbestsaneerders terug om nog twee bedrijfsgebouwen van een asbestdak te ontdoen. Groen heeft dan 1.300 vierkante meter dakoppervlak laten saneren.
‘LTO Noord Hollands Kroon kwam vorig jaar met een project om snel, goedkoop en makkelijk asbest te saneren in een collectief. Dat leek me wel wat’, vertelt de ondernemer. Hij heeft een bedrijf dat meerdere takken telt, zoals een vleeskuikenhouderij, de teelt van rodekool en de exploitatie van een windmolen.
‘Hoe je het ook wendt of keert, asbest is iets negatiefs dat boven je bedrijf hangt. Als je je bedrijf wilt verkopen, heeft asbest een negatieve invloed op de waarde. De overheid heeft aangegeven dat asbestdaken per 2024 verboden zijn. Het leek me niet slim om tot die tijd te wachten’, stelt Groen.
‘Een lastig punt bij asbestsanering is dat je het niet rendabel kunt rekenen, dus je moet er geld voor hebben. Op dit moment heb ik financiële middelen beschikbaar. Daarom ben ik met sanering aan de slag gegaan. Ook omdat er nu fiscale regelingen zijn waar ik gebruik van kan maken. Verder verwacht ik dat asbestsanering de komende jaren er niet goedkoper op zal worden, onder meer omdat de overheid de regelgeving aanscherpt.’

Collectieve aanpak

LTO Noord ondersteunt leden bij asbestsanering. ‘We proberen boeren te ontzorgen bij de sanering van asbest en helpen hen om de kosten zo laag mogelijk te houden’, vertelt Saskia van Noordt van Projecten LTO Noord. Ze ondersteunt LTO Noord Hollands Kroon bij de collectieve aanpak van asbestsanering.
‘Een belangrijk onderdeel was het aanvragen van offertes bij asbestsaneringsbedrijven. Daaruit hebben we de saneerder met de beste prijs- en kwaliteitsverhouding gekozen. Die kon vervolgens offertes uitbrengen bij tientallen geïnteresseerde agrarische bedrijven.’
Van Noordt legt uit dat Projecten LTO Noord vanuit een afdeling met asbestsanering aan de slag gaat. ‘Uiteindelijk willen we onze aanpak uitrollen over het hele werkgebied. Ook LTO Noord is van mening dat het niet slim is om asbestsanering op de lange baan te schuiven. Ons devies is: saneer zodra het kan.’
Op www.agroasbestveilig.nl vinden ondernemers informatie over wat er komt kijken bij asbestsanering. Ook biedt de site een quickscan. Deze maakt duidelijk welke stappen nodig zijn om asbestdaken te saneren en welke ondersteuning LTO Noord bedrijven biedt.
Groen is tevreden over zijn deelname aan het asbestsaneringstraject. ‘De LTO-aanpak heeft geleid tot een scherpe offerte en maakte het mij makkelijker om beslissingen te nemen.’
Wie asbestsanering wil combineren met het installeren van zonnepanelen kan kijken naar de provinciale stimuleringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’. Meer informatie is te vinden op www.asbestvanhetdak.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer