Maatwerk must voor marktgerichte tuinbouw

Eén overkoepelend ‘reddingsplan’ is niet voldoende om de omslag te maken naar een meer marktgerichte tuinbouw. Ondernemers moeten zelf in actie komen, ervaren en leren. Dat vergt maatwerk per bedrijf.

Maatwerk+must+voor+marktgerichte+tuinbouw
© Nieuwe Oogst

Dat bleek tijdens de bijeenkomst ‘Marktgericht Ondernemen’ die LEI Wageningen UR deze week organiseerde. Ondersteuning is hierbij een vereiste, aangezien veel ondernemers onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om het roer om te gooien.

In het kader van het onderzoeksprogramma ‘Marktgericht Ondernemen’ begeleidde het LEI afgelopen jaar tuinbouwondernemers bij hun transformatie naar een meer marktgerichte bedrijfsvoering.

Hierbij kwam naar voren dat veel ondernemers dezelfde obstakels tegenkomen. Zo vinden velen het lastig om in de dagelijkse drukte tijd vrij te maken voor innovatie en om het personeel mee te nemen in deze ontwikkeling.

Voor marktgericht ondernemen ontbreken vaak bepaalde kennis en vaardigheden. Zo moet een ondernemer zich kunnen verplaatsen in zijn afnemers en de consument, de vaardigheid hebben om in gesprek te gaan met ketenpartijen en op basis hiervan de vertaling kunnen maken naar een nieuw business model voor het eigen bedrijf.

Experimenteren

De LEI Business Innovation Approach (BIA), die het LEI met behulp van dit type ondersteuningstrajecten steeds verder ontwikkelt, kan ondernemers hierbij op weg helpen. Daarna moeten ondernemers echt zelf de handschoen oppakken, ondernemerschap tonen en bereid zijn om verder te experimenteren en te investeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer