Inteelt melkvee is zorg op gebied van fokkerij

Van de melkveehouders noemt 45 procent inteelt als één van de grootste zorgen op het gebied van fokkerij. Een overdaad aan fokkerijgetallen wordt met 40 procent het op één na meest genoemd.

Inteelt+melkvee+is+zorg+op+gebied+van+fokkerij
© Jan van Liere

Dat blijkt uit de tussenresultaten van een nog lopend online onderzoek over fokkerij onder de naam FokMonitor 2015. De monitor wordt uitgevoerd door agrarisch marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen.

Veehouders kunnen maximaal drie zorgen kiezen. Naast inteelt en een overdaad aan fokkerijgetallen, 'scoren' te weinig variatie (25 procent), prijs van het fokmateriaal (25 procent), duurzaamheid van de veestapel (24 procent) en gezondheid van de veestapel (20 procent) hoog.

Leveringsproblemen en aanbieders

Leveringsproblemen en te weinig aanbieders van fokmateriaal wordt door 2 procent van de melkveehouders genoemd. 14 procent noemt nog andere zorgen.

In de FokMonitor beantwoorden de melkveehouders ook vragen over de fokkerijorganisatie waar men het meeste zaken mee doet. Uit de tussenresultaten blijkt dat er opvallende verschillen qua beoordeling zijn tussen de fokkerijorganisaties.

Spreiding

De deelname aan het onderzoek is hoog; grote en kleine bedrijven nemen deel aan het onderzoek en ook de spreiding over de fokkerijorganisaties is volgens Geelen representatief.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer