Karrenspoor of snelweg

Een goed functionerend breedband netwerk is cruciaal voor het functioneren van de moderne maatschappij. Smart farming, online service en monitoring van installaties, betalingsverkeer, dataopslag en verwerking op afstand; het wordt steeds meer gemeengoed op onze bedrijven en een snelle infrastructuur is hierbij een must.
Het is triest te moeten constateren dat boeren, in deze moderne tijd, een beroep moeten doen op hun familie om de Gecombineerde opgave naar RVO door te sturen.
De hoeveelheid data neemt jaarlijks toe en krijgen we niet meer door de verouderde koperkabel geperst.
Overheden in ons werkgebied lijken het probleem te onderkennen en doen pogingen om glasvezel uit te rollen over het platteland. De term nutsvoorziening wordt angstvallig gemeden, dit terwijl iedereen ziet dat de markt faalt. Kabelbedrijven tonen weinig interesse om te investeren in gebieden met een laag rendement.
Brabant stelde vorige week het Breedbandfonds open, 50 miljoen euro is beschikbaar voor leningen en garanties. De vraag is echter of het verstrekken van leningen en garanties tegen gunstige voorwaarden de sleutel tot succes gaat worden.
De meeste gebieden zijn met enige inspanning van onderop renderend te maken. Een probleem ligt bij het echte buitengebied, het gebied waar onze leden wonen. De aansluitkosten in die superonrendabele gebieden worden geraamd op drieduizend euro per perceel. Bijna elke gemeente heeft ruim 250 van dit soort percelen.
Hoge aansluitkosten zullen averechts werken op de bereidheid deel te nemen door aan te sluiten. Het is voor kabelbedrijven nooit interessant een heel gebied te bekabelen als de helft ongebruikt blijft. Hoe meer betalende abonnees, hoe beter de exploitatie.
Ervaringen leren dat bij werving van deelname, ook met een lokaal collectieve aanpak, bij aansluitkosten hoger dan vijfhonderd euro vele huishoudens afhaken en de kat uit de boom kijken.
Een telsom geeft aan dat, mits gericht ingezet, ruwweg de helft van het provinciale budget nodig zal zijn, maar dan niet verstrekt als lening of garantie tegen gunstige voorwaarden, maar gewoon als subsidie per gerealiseerde aansluiting in de echte probleemgebieden.
Kan de andere helft mooi worden ingezet voor het ontwikkelen van aansprekende breedbandtoepassingen, helemaal in lijn met de ambitie van Brabant.
Breedband komt niet vanzelf, schouders eronder zou ik zeggen!

Herman van Ham

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer