Kaas goed voor het hart

Waarom hebben Fransen minder kans op het krijgen van hart- en vaatziekten dan mensen uit andere landen. De kaas zou daar wel eens een oorzaak van kunnen zijn.

Kaas+goed+voor+het+hart
© Uniekaas

Terwijl sommigen denken dat die lagere kans heeft te maken met wijn en lifestyle, hebben onderzoekers nu de kaas als mogelijke oorzaak aangewezen.

Dat is te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift 'Journal of Agricultural and Food Chemistry'.

Volgens deze onderzoekers hebben bepaalde zuivelproducten een positief effect op de gezondheid. Zo zouden verzadigde vetten niet per definitie slecht zijn voor het hart.

Zo kwam uit een studie naar voren dat het eten van kaas de hoeveelheid 'slechte' cholesterol verlaagt. Boter met hetzelfde vetgehalte deed dit overigens niet.

Zuiveldieet

De onderzoekers vergeleken daarbij monsters van de urine en de faeces van 15 gezonden mannen. Een deel daarvan kreeg een dieet bestaande uit kaas of melk, terwijl de controlegroep enkel boter kreeg. Iedere groep kreeg geen andere zuivelproducten.

Ondanks dat het een beperkte proef is, vonden ze bij de kaaseters beduidend meer butyraat (een ester van boterzuur) in de mest.

Deze door darmbacteriën geproduceerde verbinding zouden worden gekoppeld aan een lager niveau van cholesterol.

Immuunsysteem

Eerder kwam uit Japans onderzoek naar voren dat buryraat het immuunsysteem stimuleert. Hierdoor kan het bijdragen aan het behandelproces van chronische darmontstekingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer