‘Dankbaar voor geduld en vertrouwen’

Van Tilburg stapte zeven jaar geleden op deze trein en heeft tijd noch moeite gespaard om de plannen erdoor te krijgen. ‘Ik ben dan ook trots dat het nu eindelijk zover is’, zegt hij in de kantine van loonbedrijf Peters. ‘We zijn al zeven jaar bezig om dit plan op deze locatie voor elkaar te krijgen, de eerste jaren nog onder voorzitterschap van Hans Vermeulen’, vertelt de varkenshouder uit Zeeland.
‘Ik ben dankbaar voor het geduld en het vertrouwen dat de leden van MIC al die jaren hebben opgebracht. Ik snap heel goed dat ze af en toe kromme tenen kregen als er weer een kink in de kabel kwam. Geloof me, het was soms echt een strijd op het scherpst van de snede’, stelt Van Tilburg.
De ondernemer prijst ook de inzet van Raymond Derks. Derks, en daarvoor Femke Klomp, heeft namens ZLTO het vergunningentraject aangestuurd. ‘Een dikke pluim voor Raymond. Hij heeft er heel hard aan getrokken. Hij was open en eerlijk, stelde kritische vragen en gaf weerwoord als dat nodig was.’
Gedurende de jaren sloten zo’n tachtig veehouders zich aan bij MIC, dat samen met loonbedrijven Peters en Van Kuijk onder de naam PeKuMIC het initiatief van de grond probeerde te krijgen.
De aanvankelijke opzet was dat de leden zelf aan de lat zouden staan wat betreft financiering en bouw van de mestverwerkingsinstallatie. Maar gaandeweg kwam die bal meer en meer bij de loonbedrijven Peters en Van Kuijk te liggen.

Investering

Uiteindelijk bleef Peters over als kartrekker en samen met investeerder Minovia neemt het bedrijf de bouwkosten, een slordige 10 miljoen euro, voor zijn rekening. Loonbedrijf Van Kuijk is leverancier en transporteur van drijfmest.
Dit is volgens Van Tilburg een logische constructie. ‘Ik ben daar blij mee. Grootschalige mestverwerking is echt een vak apart en zo’n onderneming moet bedrijfsmatig en strak worden geleid’, vindt hij.
‘Onze leden hebben, een enkeling uitgezonderd, te weinig financiële mogelijkheden en hebben hun handen al vol aan hun eigen bedrijf. Daar moet ook de focus liggen. Schoenmaker, blijf bij je leest’, zegt de varkenshouder.
Bij Peters begint over enkele weken de bouw van een loods waar de mestverwerkingsinstallatie in komt te staan. Ook verrijzen er enkele mestsilo’s. Doel is op 1 januari 2016 volledig operationeel te zijn. ‘Dat is hard werken, maar het kan’, stelt Peters.
Jaarlijks wordt er 200.000 ton varkensdrijfmest opgehaald. De leden van MIC en varkenshouders uit Odiliapeel zijn inmiddels benaderd om leveringscontracten af te sluiten. ‘Er is al ruim 100.000 ton binnen, dus dat gaat boven verwachting. Dat moet ook wel, want de bank wil natuurlijk harde garanties’, zegt de ondernemer.

Mest uit regio

‘De mest moet uit de nabije regio komen. Hoe dichter bij de verwerker, hoe beter. Het gaat om regionale mestverwerking en dan moet er geen mest uit Breda naar Odiliapeel worden gereden natuurlijk’, stelt Peters.
‘Binnen een straal van 10 kilometer lever je het goedkoopst, dat wil zeggen 18 euro per kuub. Voor elke 5 kilometer daarbuiten komt er 25 cent aan transportkosten bij. Leden van MIC krijgen een korting van 50 cent per ton.’
Voor die prijs moet het fosfaatgehalte van de drijfmest wel boven de 3 kilo per ton zijn. ‘Dat is ook de grote kracht van TerraMass’, benadrukt Peters. ‘Een vaste prijs voor mineraalrijke mest. Er komt geen verhoging bovenop als er meer mineralen in de mest blijken te zitten.’
De mineralen in de drijfmest zijn noodzakelijk om een goede samenstelling te krijgen voor de korrels. ‘Het eindproduct bevat organische stof, stikstof, fosfaat en kali. Uit deze verwerking komen, naast de korrels en schoon water, geen andere restproducten vrij’, vertelt de ondernemer.
‘TerraMass heeft alle vergunningen van het waterschap om dat water op het oppervlaktewater te kunnen lozen. De korrels worden in het buitenland afgezet. Ook dat hebben we al geregeld.’

Rundveehouders

MIC kent ook een groot aantal rundveehouders. Zij kunnen hun mest momenteel niet verwerken bij TerraMass. ‘Drijfmest van varkens bevat drie keer zo veel mineralen als mest van rundvee. Hoe hoger de mineralen per ton mest, des te betere korrels we kunnen produceren’, legt Peters uit.
‘Voor de rundveehouders zijn we druk bezig om een oplossing voor hun verplichte verwerking te vinden’, verzekert Peters.
‘Op korte termijn kunnen wij hun de mogelijkheid bieden om VVO’s (vervangende verwerkingsovereenkomsten) te contracteren, maar in de toekomst zullen er ook kansen liggen om rundveemest te verwerken. Wij blijven de rundveehouders van MIC informeren over wat onze mogelijkheden zijn, zodat zij aan hun verplichtingen kunnen voldoen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer