Mot bij proefbedrijven SPNA

Het bestuur van Stichting Proefboer-derijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) neemt afscheid van de directie vanwege ‘verschil van inzicht’. Tegelijk is het bestuur bezig met de toekomst door de proefboerderijen Ebelsheerd en Kollumerwaard duidelijker in de markt te zetten.

Han ReindsenHet verschil van inzicht tussen directie en bestuur bestaat sinds oktober vorig jaar. Omdat de vorige bestuursvoorzitter de zijde van de directie koos, is deze opgestapt. Akkerbouwer Koos Bos uit Oldehove is sindsdien voorzitter.
‘Sinds oktober vorig jaar is de directie van SPNA niet in functie. We zitten nu nog in de fase van afscheid nemen en hopen dat deze weken af te ronden. De uitkomst van een dergelijk proces geeft alleen maar verliezers’, zegt Bos.
In 2008 is met de komst van een nieuw management een nieuw plan gemaakt. De bouw van een laboratorium op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw-Beerta was daar onderdeel van. Door vertrek van medewerkers is het laboratorium echter nooit tot ontwikkeling gekomen.
Bos: ‘Het laboratorium is op dit moment vooral in gebruik voor onderzoek van graanmonsters. De capaciteit van het lab is nooit volledig benut. We hebben het verlies gehad en ik blijf geloven in een goede toekomst. Dat moment komt een keer. Bij de Eemshaven heeft dat ook lang geduurd.’
Samen met bestuurslid Wridzer Bakker uit Munnekezijl geeft Bos invulling aan de directietaken. Ze krijgen daarbij hulp van een financieel specialist. ‘Financieel zit SPNA in een mindere periode, maar daar komen we uit.’ SPNA beschikt over circa 200 hectare eigen grond en 40 hectare pacht. ‘Een solide basis.’
Op Ebelsheerd vindt veel graanonderzoek plaats. Het bestuur wil dat verder uitbouwen. ‘Ebelsheerd moet het graancentrum worden’, zegt Bos. ‘Een enthousiaste groep graantelers helpt bij nieuwe ideeën voor onderzoek en dat heeft al wat opgeleverd.’ Om kosten te besparen, is de grond die niet in gebruik is voor proeven in beheer bij een akkerbouwer.
Ook voor Kollumerwaard in Munnekezijl heeft het bestuur een duidelijke visie. Na enkele jaren van afwezigheid heeft deze proefboerderij vorig jaar de pootgoedteelt weer opgepakt. ‘Kollumerwaard moet het pootaardappelcentrum worden. We willen dit doen in combinatie met sensortechnieken en precisielandbouw’, zegt de voorzitter.
Ondanks alle hectiek is er volgens Bos binnen het bestuur en bij het personeel vertrouwen en eensgezindheid. ‘We hebben geloof in de toekomst. Die toekomst ligt dicht bij de boer. We moeten meer samenwerken met telers, studieclubs, ketenpartners en ook scholen.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer