Uitentuis%3A+%27Buitengebied+is+geen+museum%27
Nieuws
© Rona Uitentuis

Uitentuis: 'Buitengebied is geen museum'

Het buitengebied is geen museum en moet het ook niet worden. Met die boodschap profileert melkveehouder Rona Uitentuis zich de afgelopen weken als kandidaat-Statenlid (VVD) voor het Noord-Hollandse platteland.

'We zijn niet het park van de stad, we zijn de motor van Noord-Holland. En ik kom van te platteland, ik wil me daar voor inspannen', aldus Uitentuis (31) die samen met haar broer een melkveebedrijf heeft in de Beemster. Ze zijn vooral bekend om hun eigen gemaakte messeklever, een Noord-Hollandse streekkaas.

Buitengebied

Uitentuis maakt zich vooral hard voor een stevig geluid vanuit het landelijk gebied. 'De mensen hier uit de buurt zijn zwaar ondervertegenwoordigd. In de provincie zijn het vooral stedelingen die bepalen wat het beste is voor het buitengebied en de agrariërs, maar dat weten we echt zelf wel beter.'

'Het is een plek waar je moet kunnen ondernemen en heerlijk kunt wonen', vervolgt Uitentuis, die nummer 16 op de VVD-lijst staat. 'Voor mij staat centraal dat het buitengebied geen museum is en ook niet moet worden.'

Politicologie

Uitentuis heeft politicologie gestudeerd. Haar scriptie ging over de Noord-Hollandse structuurvisie. Ook daarin stelt ze dat het provinciehuis nog te veel in algemene termen en met ouderwetse aannames over het platteland denkt.

De VVD'ster was eerder actief in de gemeenteraad van Middenbeemster, voor de Beemster Polder Partij. 'Plattelandsgemeenten kunnen prima zelf beslissen wat goed is voor haar inwoners.'

Romantisch

Los van die bemoeienis merkte ze ook dat ondernemers, ook agrariërs, niet worden begrepen. 'Veel politici hebben een romantisch beeld dat niet past bij de werkelijkheid. Wij werken niet meer met paard en wagen en op klompen, de innovaties volgen elkaar enorm snel op.'

UItentuis staat weliswaar op nummer 16, maar probeert nu met voorkeursstemmen in de Noord-Hollandse Staten te komen. Daarvoor heeft ze 5200 stemmen nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer