Omzetverlies bloemenveilingen

Veiling Rhein-Maas en Plantion hebben evenals bloemenveiling FloraHolland hun omzet in de eerste twee maanden van dit jaar zien dalen.

Joost van WinsenDe verkoop van bloemen en planten loopt bij Plantion in Ede 8 procent achter bij vorig jaar. Veiling Rhein-Maas in Herongen meldt een teruggang van 3,3 procent.
Vorige week maakte FloraHolland bekend dat de omzet ongeveer 7,1 procent achterblijft bij het afgelopen jaar. De veiling zette in januari en februari 793,7 miljoen om.
Volgens FloraHolland is de neergang vooral te wijten aan een slechte Russische markt. Daarnaast had januari van dit jaar een veildag minder dan in 2014.
De laatste reden noemt ook algemeen directeur Peter Bakker van Plantion voor de dalende omzet bij zijn veiling. Plantion realiseerde in de eerste acht weken van 2015 een omzet van ongeveer 11 miljoen euro. ‘De klokomzet lag 5 procent lager dan vorig jaar, en bij de bemiddeling is 10 procent minder omgezet’, preciseert Bakker de daling.
Plantion, dat zich vooral op de binnenlandse markt richt, had eveneens last van de slechte afzet op de Russische markt. ‘Wat niet naar Rusland gaat, moet elders worden afgezet’, legt hij uit.
Als derde oorzaak noemt de Plantion-directeur het weer. ‘Vorig jaar begon het violenseizoen in week 6. Nu staan we aan de vooravond.’
De tuinplantenomzet bij Veiling Rhein-Maas, die net over de grens bij Venlo in Duitsland is gevestigd, loopt bijna 40 procent achter bij vorig jaar. ‘Door het donkere voorjaar is de productie kleiner’, zegt een woordvoerder. ‘Ten opzichte van 2014 ligt de aanvoer 48 procent lager.’
Bij FloraHolland lag de aanvoer van tuinplanten in februari 20 procent lager dan vorig jaar.
In tegenstelling tot FloraHolland zag Veiling Rhein-Maas de snijbloemenomzet in 2015 nog wel groeien: met 2,6 procent. De cijfers van FloraHolland tonen bij deze productgroep een daling van 6,5 procent. De productsamenstelling bij Veiling Rhein-Maas verschilt van die van FloraHolland. De Duitse veiling leunt veel meer op planten.

Optimistisch

Ondanks de matige start zijn de veilingen optimistisch over de rest van het jaar. Veiling Rhein-Maas bespeurt al verbeteringen. Bakker wijst naar de herstellende economie. ‘Dat zal een positief effect hebben op de bloemenverkoop.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer