Buitengewoon én bijzonder

Is de land- en tuinbouw een gewone economische sector? Net als de meeste andere economische sectoren hebben ook boeren en tuinders te maken met de dynamiek van de internationale markt. Het onderscheid zit vooral in de afhankelijkheid en risico’s van weer en klimaat. Overvloedige regenval en droogte, je moet ermee om zien te gaan.
Agrarische ondernemers werken bovendien met levend materiaal. Dus hebben ze ook te maken met ziektes en plagen. Tegelijk is de agrosector de grootste exportsector van ons land. Boeren en tuinders leveren 45 procent van de duurzame energie.
Wie dus de land- en tuinbouw als gewone sector beschouwt, gaat in de fout. De politiek doet daar te vaak aan mee. Zie de afschaffing van het ministerie van Landbouw. Kijk naar hoe de politiek met de keuringsdiensten, volledig door boeren en tuinders betaald, omgaat: alsof hun publieke taak (kwaliteitsborging) niet in goede handen zou zijn. Het groen onderwijs wordt bejegend als een soort stiefkind. Wij steunen EZ om dat onderwijs te behouden, mits er volwaardig mee wordt omgesprongen. En goede relaties tussen telers en tijdelijke werknemers worden gefrustreerd door de terugwerkende kracht in ontslagvergoedingen.
Als LTO blijven we knokken om schade door politieke missers te beperken. De land- en tuinbouw blijft buitengewoon én bijzonder, zoals provinciale besturen en waterschappen van groot belang zijn voor de ondernemersruimte voor boeren en tuinders. Let wel, leden van Provinciale Staten bepalen straks ook de samenstelling van de Eerste Kamer.
U weet dus wat u op 18 maart te doen staat. Kies bewust met een gezond boeren- en tuindersverstand.

Albert Jan Maat

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer