‘Benut eigen afzet blaarkop’

De eigen afzet van producten van de blaarkop is belangrijk om de meerwaarde goed te benutten. Dat stelde bestuurslid Zwanet Faber van de Blaarkopstichting vorige week zaterdag tijdens de Blaarkopstudiedag.

‘Veehouders hebben met blaarkoppen een lagere melkproductie dan met HF, maar meer en beter vlees’, stelt Faber. ‘Door zelf producten te verkopen kunnen veehouders meerwaarde genereren. Men is vaak bereid om meer te betalen voor iets dat zeldzaam is. Dat kunnen veehouders nog beter benutten.’
Jan Wieringa van zuivelboerderij Veld en Beek in Doorwerth, waar de studiedag werd gehouden, noemt de goede vruchtbaarheid en het goede eiwitgehalte in de melk als voordelen van het ras. Het eiwitpercentage ligt rond 3,60 procent.
Wieringa geeft aan dat melkveehouders blaarkoppen toepassen om dieren weer drachtig te krijgen. Het aantal inseminaties neemt volgens hem jaarlijks toe met 15 à 20 procent.
In Nederland worden circa 700 tot 800 zuivere blaarkoppen gemolken. Volgens Faber zijn er in totaal zo’n twintig stieren beschikbaar. ‘Daarmee is de bloedspreiding in het zuivere ras goed op peil te houden. Voor kruising op HF-koeien is bloedspreiding sowieso geen moeilijkheid.’
Volgens Wieringa lopen blaarkoppen niet op bij een groter aandeel klaver in het rantsoen. Hij ziet gras/klaver belangrijker worden, omdat het maken van stikstofkunstmest te duur wordt en te veel energie vraagt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer