Tevredenheid overheerst na ‘turboruil’

Lage Mierde - In gemeente Reusel-De Mierden is in een periode van nog geen vijf maanden een vrijwillige kavelruil afgerond.

Douwe KortingVeel tevreden gezichten donderdagochtend in Lage Mierde. Daar stonden ongeveer vijftig boeren, terreinbeheerders, waterbeheerders, bestuurders en andere betrokkenen bij ‘Verkavelen voor Toekomst Reusel-De Mierden’ tijdens een ontbijt stil bij wat is bereikt. Alle sprekers en andere gasten waren het erover eens: hier is een mooie klus geklaard.
ZLTO-projectleider Rob Schrauwen sprak van een complex, soms moeilijk project dat eind september van start ging. Twee schetssessies later, waaraan respectievelijk 45 en 31 boeren meededen, tekende de contouren voor de nieuwe verkaveling zich af. ‘Het is een rap verhaal.’
In totaal is 165 hectare geruild, in 79 ruilingen. Aan de grootste ruil deden zestien grondeigenaren mee. 151 hectare komt ten goede aan de agrarische structuurversterking; ruim 14 hectare is grond die uiteindelijk wordt ingezet voor natuur.
Nu de ruil in Reusel-De Mierden rond is, is een kleine 75 procent van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in de gemeente gerealiseerd.
ZLTO-voorzitter Hans Huijbers betitelt de snelle vrijwillige kavelruil als een ‘uiterst succesvol project’ waarbij de ecologie en economie de grote winnaars zijn en ook de sociale cohesie in de gemeente is versterkt.
Huijbers gaf ZLTO Reusel-de Mierden een pluim: ‘De afdeling heeft samen met onze werkorganisatie laten zien dat ze dit project op gang heeft gebracht en met succes heeft afgerond.’
Dat de boeren mede door hun eigen inzet en wilskracht het nieuwe groeiseizoen kunnen beginnen op hun nieuwe gronden, betekent volgens de ZLTO-voorzitter niet dat hun rol in het gebiedsproces is uitgespeeld. Hij hield een betoog voor de rol die ondernemers kunnen en willen spelen bij de ontwikkeling en het beheer van natuur.
‘Er zitten tal van leuke ideeën in de hoofden van boeren. Maak daar gebruik van’, zei Huijbers.
Het is volgens de ZLTO-voorman sowieso geen goed idee om landbouw en natuur te zien als twee gescheiden werelden. ‘Het duurt misschien nog twintig jaar, maar dan zal blijken dat het trekken van lijntjes ‘natuur hier, landbouw daar’ averechts heeft gewerkt en de biodiversiteit schaadt.’
De Brabantse gedeputeerde Yves de Boer pleitte voor boeren ‘als hoeders van het landschap’. ‘Ze voelen zich vaak slachtoffer omdat ze grond moeten afstaan voor natuur, verkeer en stedelijke ontwikkeling. Maar wie gaat ons landschap onderhouden? Niet het IVN, Brabants Landschap en Natuurmonumenten. Die hebben hun handen meer dan vol.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer