PAS-ruimte los van Nb-aanvraag

De lopende aanvragen van Nb-vergunningen hebben geen effect op de ontwikkelruimte die in de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) beschikbaar komt. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma weten.

Arno de SnooEerder werd gemeld dat veel boeren een Natuurbeschermingswet-vergunning bij hun provincie aanvragen om zo ontwikkelruimte binnen de PAS veilig te stellen.
Maar zo werkt het niet, laat Dijksma weten in antwoord op vragen van de PvdA. ‘Boeren kunnen pas ontwikkelruimte onder de PAS krijgen als de PAS in werking is getreden.’
Of de lopende aanvragen voor Nb-vergunningen worden gehonoreerd, hangt vooral af van de mogelijkheden voor extern salderen, laat Dijksma weten.
Bij het extern salderen gaat het erom of de eventuele negatieve gevolgen van de aanvraag op een Natura 2000-gebied vereffend kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld als een uitbreiding van een veehouderij wordt verrekend met een stoppend bedrijf.
Volgens Dijksma zijn de mogelijkheden voor het verlenen van Nb-vergunningen door provincies beperkt vanwege de overbelasting van stikstof. Voor Nb-aanvragen die niet worden gehonoreerd moet de ondernemer een nieuwe aanvraag doen onder de PAS.
Gelderland heeft op dit moment ca. 400 aanvragen in behandeling, waarvan er 115 sinds 1 januari zijn ingediend. Noord-Brabant heeft ongeveer 1.100 aanvragen voor een Nb-wetvergunning in behandeling.

Berekenen

‘Voor elk Natura 2000-gebied is de ontwikkelruimte bepaald’, zegt Gerbrand van ‘t Klooster van LTO Nederland. ‘Die ontwikkelruimte staat in de gebiedsanalyse.’
Elke veehouder met het rekeninstrument Aerius van de PAS kan berekenen welke ontwikkelruimte de uitbreidings- of nieuwbouwplannen vragen.
‘We gaan ervan uit er voldoende ontwikkelruimte is in de PAS om het overgrote deel van de veehouders te laten groeien’, zegt Van ‘t Klooster. ‘Daarbij komt dat de ruimte van stoppende bedrijven ten goede komt aan bestaande bedrijven.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer