Markt voor tulpen leeft op

De markt voor tulpen is in de weken voor Internationale Vrouwendag op 8 maart opgeleefd.

De middenprijs bij bloemenveiling FloraHolland is gestegen van 0,145 euro per steel in week 5 naar 0,194 euro in week 9.
De opleving komt na een moeilijke start van het broeitulpenseizoen. Prijzen lagen in het begin van het seizoen lager dan vorig jaar, met name voor de lichtere varianten.
Het stroeve begin heeft alles te maken met het vroege seizoen. Broeiers kwamen door het vroege bollenseizoen ook vroeg met hun aanbod, terwijl het seizoen 2013-2014 juist laat was.
De weersomstandigheden dit seizoen waren somber: veel regen en weinig zonuren. Broeiers die met kleinere bollen aan het seizoen begonnen, kwamen vaak niet tot het gewenste volume. Daardoor bleven veel tulpen onder de grens van 24 gram, zegt Nico Wiering, intermediair tulpen bij Hobaho. ‘Januari was daardoor een moeilijke maand.’

Prognoses

Dat het vroege seizoen lastig zou worden, had FloraHolland al voorzien. De bloemenveiling waarschuwde er eind vorig jaar al voor, toen zij aanbodprognoses presenteerde. Die toonden dat de aanvoer in de eerste weken van 2015 duidelijk hoger zou liggen dan in het voorgaande jaar.
‘Na de eerste weken van dit jaar is de aanbodmarkt omgeslagen naar een vraagmarkt’, schetst Peter Edelaar, productcoördinator bol- en knolgewassen bij FloraHolland, de kentering. Internationale Vrouwendag ligt ten grondslag aan de verandering van de markt. ‘De vraag naar tulpen is groter dan vorig jaar.’
De productcoördinator signaleert dat met name Oost-Europese landen meer op de markt zijn. ‘Dat zijn de groeimarkten van dit moment.’
Daarnaast lijken door de devaluatie van de roebel Russen meer belangstelling te hebben voor de goedkopere tulp dan voor de duurdere roos. Volgens Wiering is de vraag boven verwachting.

Record

Dat de tulpenmarkt is opgeleefd, blijkt ook uit het record dat FloraHolland vorige week vestigde. In week 9 werden 143,5 miljoen tulpen aangeboden. ‘In de vergelijkbare week van vorig jaar was de aanvoer 137 miljoen stelen groot. Dit jaar dus 6,5 miljoen meer’, benadrukt Edelaar.
De gemiddelde klokprijs van de bloem is in de afgelopen vier weken met 0,05 euro geklommen. Die stijging is niet alleen het gevolg van de verbeterde markt, maar komt ook doordat er zwaardere tulpen voor de klok komen. Die leveren doorgaans meer op.
De ongeveer vijfhonderd Nederlandse broeiers brengen via FloraHolland op jaarbasis zo’n 1,68 miljard tulpen op de markt. Het overgrote deel hiervan, ruim 80 procent, is enkele tulp. De tweede groep wordt gevormd door de dubbele tulpen, waarvan er ongeveer 210 miljoen worden aangeboden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer