Kieviten als kunstcollectie

Wie het huis van Hayo Graatsma uit Oranjewoud binnen stapt, wordt in de hal al gelijk getroffen door de enorme aanwezigheid van de kievit.

Pronkstuk

Voor Hayo Graatsma uit Oranjewoud begon het allemaal begin jaren zestig. Hij werkte als anesthesist in het Heerenveense ziekenhuis De Tjongerschans en zag al die maagdelijk witte wanden. ‘Dat moet anders’, dacht hij en stelde bestuur en directie voor om de poliklinieken en patiëntenkamers ‘aan te kleden’, dan zou hij mooi zijn geliefde bezigheid, it ljipaaisykjen voor het voetlicht kunnen brengen. Aldus geschiedde. De dokter verzamelde overal kunst als er maar kieviten op stonden. Vrienden hielpen mee.
Het pronkstuk uit zijn collectie is een olieverf schilderijtje van Carl Brenders. Met ragfijne penseelstrepen en fotografische precisie tovert de kunstenaar boterbloemen en verschillende grassoorten te voorschijn. En aan die vegetatie is prachtig af te lezen waar vandaag de dag het biotoopprobleem zit. De kievit prefereert een ijle begroeiing in plaats van het eentonig Engels raaigras.
Het kunstwerkje was niet goedkoop, vertelt Graatsma, maar het is dan ook gemaakt door een man die in Amerika meer bekendheid geniet dan in zijn geboorteland België.

Dank

Ook zo’n topper is het veel grotere schilderij van Walty Dudok van Heel. Het is van een heel andere allure. De actie spat er af. Graatsma is er ook heel content mee. Hij heeft zijn hele collectie overigens fraai gerubriceerd in een aantal catalogi. En dan zijn er ook nog de boeken over kieviten en aaisykjen die hij in eigen beheer maakte en al of niet met anderen schreef.
Het is al-met-al een kostbaar bezit dat onder geen beding verloren mag gaan en bijeen moet blijven.
Dat is ook wat de verzamelaar het liefste ziet. Voor hem zit het er op. Kievitseieren rapen doet hij al sinds 1970 niet meer. De stand kelderde drastisch en daarom legde hij zich toe op de nazorg als coördinator van de BFVW-vogelwacht Heerenveen-Oranjewoud.
Wij zijn hem ontzettend veel dank verschuldigd in alles wat hij heeft gedaan voor de weidevogelbevolking en Pieter Breuker draagt met zijn boek in belangrijke mate bij aan de instandhouding van al dat moois.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer