Eerste indrukken van oogst 2014 zijn redelijk

Afgelopen jaar is met DLV Plant en Dutch Quinoa Group voorzichtig een start gemaakt met de teelt van Nederlandse quinoarassen. Dit gebeurde op zowel gangbare als biologische bedrijven. Doel is telers gelegenheid te geven kennis te maken met het gewas en bovendien te kijken hoeveel oogst het gewas kan geven op verschillende plaatsen en verschillende grondsoorten.
Daarnaast is bij diverse PPO-locaties onderzoek gedaan naar de teelt van quinoa. Bij PPO Lelystad is de biologische teelt van quinoa neergelegd met medefinanciering vanuit het Noord-Hollandse Agrivizier in samenwerking met DLV Plant. Hier is vooral gekeken of er voor de biologische teelt mogelijkheden zijn om quinoa onder te zaaien, zodat veronkruiding tijdens de teelt kan worden voorkomen.
Er is ondergezaaid met Perzische klaver, witte klaver en rietzwenkgras. Witte klaver was tijdens de teelt uitstekend ontwikkeld, waarbij het gewas de bodem goed bedekte. Perzische klaver was te weinig in de breedte gegroeid om de bodem te bedekken, maar de ontwikkeling van het gewas was goed. Rietzwenkgras was te laat gezaaid om voldoende massa te maken om te bedekken.
De praktijkpercelen bij diverse locaties geven een wisselend beeld. Vooral de quinoa die op percelen stond met een goede structuur hebben een goede indruk gegeven van de teeltmogelijkheden. Zaai, opkomst, en groeiverloop lijken te passen in het Nederlandse klimaat. Echter, de lange en onregelmatige afrijping van het gewas lijken wel een risico in de teelt.
Opbrengsten van het seizoen zijn nog niet bekend. De eerste indrukken tijdens de oogst waren echter redelijk, zeker gezien de moeilijke omstandigheden tijdens het afgelopen teeltseizoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer