'Muis ontneemt me mijn vrijheid' (video)

Melkveehouder Arie van Vliet (27) deed op de muizenactiedag een noodkreet richting politiek voor muizenvergoeding. 'Ik ben van plan om een nieuwe ligboxenstal te bouwen. Maar de muis ontneemt me op dit moment mijn vrijheid.'

%27Muis+ontneemt+me+mijn+vrijheid%27+%28video%29
© Persbureau Noordoost

Volgens Van Vliet heeft hij inmiddels al rond de 200.000 euro schade door muizen. Het gemiddelde ligt op een ton. 'Al mijn 70 hectare grasland is zwaar beschadigd. 50 hectare is echt zwart. Ik zit op knipklei, zware klei op veen. Ik verwacht dat ik rond de 3.000 euro per hectare kwijt ben.'

Al in juni merkte de jonge melkveehouder dat de koeien krap in de melk zaten, ze leverden de laatste liter niet.

Opbrengst eerste snee

Ook de opbrengst van de eerste snee was 'zeker niet veel'. 'Ik had net 11 hectare van de buurman gekocht; die is qua opbrengst nooit in de kuilbult gekomen.'

Risico's horen bij het ondernemerschap, beaamt Van Vliet. 'De afgelopen jaren heb ik redelijk goed geboerd. Ik heb veel in grond geïnvesteerd. Dat was mijn zekerheid. Als jonge ondernemer wil ik graag vooruit. Daarom ben ik ook fel naar politici toe.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer