Regionale aanpak zwarte rat N-Limburg

De LLTB gaat samen met de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Venlo de zwarte rat bestrijden. De campagne start deze maand. Met een enquête proberen de partijen de omvang van het probleem in kaart te brengen, om vervolgens daadwerkelijk aan de slag te gaan met het terugdringen van de overlast.

Regionale+aanpak+zwarte+rat+N%2DLimburg
© Kilessan

Daniëlle RoebroekDe LLTB lobbyt al meer dan vier jaar om samen met gemeenten werk te maken van de bestrijding van de zwarte rat. Eind 2014 heeft de provincie Limburg na herhaaldelijk aandringen de subsidie toegewezen.
De zwarte rat zorgt met name in het buitengebied van Noord-Limburg voor overlast. ‘Dat is te verklaren: de rat heeft een warme schuilplaats en voedsel nodig’, zegt Edwin Michiels, voorzitter van de LLTB-afdeling Horst-Venlo. ‘Vandaar dat burgers en bedrijven in de buitengebieden overlast ondervinden.’
Die overlast beperkt zich overigens niet alleen tot het aanvreten en vervuilen van voedselvoorraden. Ook de economische schade aan gewassen en gebouwen en de verspreiding van ziektes maken de nieuwe aanpak van het probleem noodzakelijk.
Michiels: ‘De zwarte rat is goed te bestrijden met een collectieve aanpak. Zou er alleen worden ingezet op het verdrijven van de rat, dan is het risico groot dat het probleem zich verplaatst. Dat is niet de oplossing.’
Met enquêtes onder ondernemers en informatiebijeenkomsten wordt de omvang van het probleem in kaart gebracht.
‘De ervaring leert dat betrokkenen lang niet altijd melding maken van rattenoverlast’, zegt Michiels. ‘Ratten zijn nachtdieren en blijven daarom vaak onopgemerkt. Maar om de overlast terug te dringen moet echt inzichtelijk worden waar het probleem zich voordoet en hoe groot het is. Ik roep dan ook alle agrariërs in het gebied om op mee te doen aan de enquête, zodat we dit probleem samen kunnen aanpakken.’
‘Vertrouwen is de basis’, vervolgt Michiels. ‘Dit betekent dat we zorgvuldig en respectvol omgaan met gegevens die worden aangeleverd. Niemand loopt graag te koop met dit probleem. Maar als bedrijven en burgers geen signaal afgeven, kunnen we elkaar ook niet helpen. Als we niks doen en het probleem wordt erger, hebben we dat mede aan ons zelf te danken.’
De volgende stap in de campagne is het maken van regionale afspraken om de zwarte rat te bestrijden, op basis van de verzamelde informatie. ‘Door gezamenlijk op basis van vertrouwen aan de slag te gaan willen we komen tot een succesvolle aanpak’, aldus Michiels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer