LTO+tevreden+over+toelating+rattenmiddel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO tevreden over toelating rattenmiddel

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) staat alsnog het buitengebruik toe van rodenticiden vanaf januari 2015. LTO Nederland is tevreden over dit compromis.

Mits er wordt gewerkt volgens de principes van Geïntegreerd Integraal Plaagdier Management (IPM) mag het middel buiten worden gebruikt. Vanaf 2017 moeten die principes zijn vastgelegd in een gecertificeerd IPM protocol.

LTO Nederland is tevreden over het bereikte compromis in de Tweede kamer, want als het buitengebruik van rodenticiden niet meer mogelijk zou zijn, dan zouden er onvoldoende effectieve middelen beschikbaar zijn om ratten te bestrijden op de bedrijven. Dat zou ernstige gevolgen hebben voor diergezondheid en voedselveiligheid.

Inzet LTO

Dankzij de inspanningen van LTO Nederland blijft het buitengebruik nu toegestaan. LTO zal zelf een protocol opstellen voor het gebruik van de rodenticiden.

Daardoor zullen extra lasten en administratieve lasten voor agrarisch ondernemers tot een minimum worden beperkt.

Rattenoverlast

‘Rattenoverlast voorkom je niet met administratieve procedures', zegt Joris Baecke, portefeuillehouder plantgezondheid van LTO Nederland.

'Het gaat om het nemen van de juiste werings- en preventiemaatregelen. Daarmee kan rattenoverlast worden voorkomen en het middelengebruik dalen. In ons protocol zullen we daarop focussen’,

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer