Maat: dierenwelzijn moet scherper

De Nederlandse overheid zet zich volop in om dierenwelzijn in Europa beter te vergrendelen. LTO-voorzitter Albert Jan Maat vindt die stappen niet ver genoeg gaan. Ook verdient dierenwelzijn bij import van buiten de EU volop aandacht, vindt hij.

Pieter StokkermansZondag was in Vught een Dierenwelzijnstop, waar naast staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ ook de landbouwministers Christian Schmidt (Duitsland) en Dan Jørgensen (Denemarken) van de partij waren. Ze willen dierenwelzijn in Europa verbeteren door andere landen te enthousiasmeren.
‘Bij bijvoorbeeld diertransport houden onze nationale regels bij de grens op’, schetst Jørgensen. Ook ontstaat een level-playing-field door dit welzijn in Europees verband op hetzelfde niveau als deze drie ‘top’-landen te krijgen.
‘We willen ook internationaal zo’n level-playing-field’, stelt Schmidt. ‘Onlangs was dierenwelzijn in de Verenigde Staten een issue tijdens onderhandelingen bij de Transatlantic Trade & Investment Partnership.’
Maat is hier positief over. Toch mag het een stukje verder gaan. ‘Het kan niet zo zijn dat we in Europa aan strenge eisen moeten voldoen en ondertussen kooieieren uit bijvoorbeeld Oekraïne toelaten.’
Samen met de Dierenbescherming heeft LTO vijf alternatieve speerpunten benoemd. Zo willen ze een sturende markt en meer ruimte voor duurzaam ondernemen en kleine sectoren. In andere landen is vaak minder aandacht voor dierenwelzijn. Verder willen ze meer samenwerking bij de aanpak van dierziekten en de afzet van gevaccineerde dieren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer