Businesspartners met passie

Het agrarisch familiebedrijf wordt vaak geleid door mensen die privé én zakelijk dicht bijelkaar staan. Ze delen tafel en bed, stal en kas, veld en boomgaard. Dat werkt fantastisch, als alles lekker loopt. In onze boomkwekerij werkt het ook zo. We hebben verschillende mensen met een familieband die met passie zorgen dat de fruittelers ook dit jaar weer op tijd de juiste bomen ontvangen. In november en december staat iedereen op scherp. Ik ben geraakt door de drive, de inzet van onze mensen om hun bijdrage te leveren voor het grotere geheel.
Toch worstelt met name de agrarische top vaak met duidelijk onderkende problemen. Problemen die zijn ontstaan omdat we geleerd hebben te doen wat we denken nodig te hebben in de bedrijven.
Eigenlijk is dat niet eens de echte reden. Als ik zie dat mensen gevraagd worden om samen te werken, dan gaat dat prima zolang we zakelijk blijven. Een duidelijke en logische, met je hoofd te verklaren zakelijkheid houdt ons draaiende.
Maar wat als er tegenslagen komen? Van buitenaf, zonder dat we er iets aan kunnen doen, zoals ziektes, oorlogen, regels? Dan kunnen emoties hoog oplopen. In het bedrijfsplan staat geen actielijst hoe om te gaan met zaken die uit ons hart komen.
Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer ondernemers die deze behoefte erkennen en op waarde schatten. Zeker wanneer deze vaak negatieve emoties van het bedrijf in het gezin dreigen te komen.
Om meer begrip te kweken tussen mannen en vrouwen en met kerst voor de deur kreeg ik een gift die ik u niet wil onthouden. Vraag deze kerst aan uw partner eens de volgende drie regels te overwegen.
Een vrouw voelt zich veel beter als haar man:
1. haar meer aandacht geeft, iedere dag weer
2. haar veilig zou laten voelen, iedere dag weer
3. haar het gevoel geeft begrepen te worden.
Een man daarentegen voelt zich veel beter als:
1. zij hem meer bewondert in plaats van bekritiseert of tips geeft
2. zij meer open en speels zou zijn in plaats van gesloten
3. zij hem meer vrijheid en liefde geeft in plaats van de controle over te nemen.

Ik wens u op het werk én thuis een passievol 2015.

Han Fleuren

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer