ZLTO op zoek naar meerwaarde voor champost

ZLTO werkt aan manieren om champost tot meerwaarde te brengen. Het streven is om in 2016 champost een volwaardige reststroom te laten zijn. Daarmee moet het een product worden dat een waarde vertegenwoordigt in plaats van een kostenpost voor het individuele paddenstoelenbedrijf. Een kostenpost die door allerlei beleidsmaatregelen alleen maar op dreigt te lopen voor de paddenstoelenteler.
Paddenstoelentelers moeten jaarlijks van 800.000 ton afgewerkte champost af. Terwijl er ook andere toepassingen binnen de agrarische sector mogelijk moeten zijn, vindt ZLTO. Met dit uitgangspunt startte de organisatie het programma Champost tot Waarde met financiële ondersteuning van het Productschap Tuinbouw (PT).
Champost bestaat gewoonlijk uit een mengsel van dekaarde en de onderliggende compost. Bij Sikes Champignons is een methode ontwikkeld om de dekaarde van de onderliggende compost te schrapen. Dat biedt weer mogelijkheden om nieuwe toepassingen te zoeken voor de ‘zuivere’ champost.
Een andere oplossing is champost als input te gebruiken voor teelt van planten. Zo kan champost goed gebruikt worden in de glastuinbouw. PullOrganic is zo’n groeimedium waarbij het champost in het substraat bij komkommers onder glas een nieuw leven krijgt. PullOrganic is een mengsel van champost en perliet. Ook in de toekomst werkt ZLTO samen met de sector aan alternatieve oplossingen.
Zo begint de organisatie in januari met een project dat moet aantonen of en hoe bewerkte champost via tuincentra als meststof aan particulieren te leveren is. Want afgewerkte champost barst nog van de voedingsstoffen en zou na bewerking kunnen veranderen van een kostenpost in een bron van inkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer