Veesector: we bestrijden illegaliteit

De veehouderijketen zet stappen in de strijd tegen het gebruik van illegale middelen. ‘We nemen onze verantwoordelijkheid’, zegt LTO Nederland-directeur Thijs Cuijpers.

Jan van LiereDeze week stuurden LTO Nederland, NVV, NZO, Van Drie, Vion, COV, FrieslandCampina, NZO, FND, GMP+ International, SecureFeed, Co-more en SKV een overzicht van een breed scala aan reeds genomen en nog te nemen maatregelen naar staatssecretaris Sharon Dijksma.
Volgens Cuijpers blijkt daaruit onder meer dat het afgelopen jaar de verschillende kwaliteitssystemen sterk zijn geprofessionaliseerd. Zo werden de eisen aan de audits, het sanctiebeleid en de modules voor productintegriteit fors aangescherpt.
De maatregelen moeten uitmonden in de mogelijkheid bedrijven te schorsen en uit te sluiten. ‘Zo maak je het af. We willen ons daar tot het uiterste voor inspannen, ook al kom je daarbij wel voetangels en klemmen tegen’, zegt Cuijpers.
Hij hecht ook veel waarde aan het scheppen van een cultuur waarin men elkaar wil aanspreken op ieders morele verantwoordelijkheid. ‘Dat moet, want wegkijken helpt niet meer.’
In de brief aan Dijksma staat de kanttekening dat alle maatregelen er niet toe zullen leiden dat zich nooit meer incidenten voordoen. ‘Fraude blijft in onze samenleving, ondanks alle inspanningen van overheid en bedrijfsleven.’
De staatssecretaris noemde woensdag in de Kamer affaires als eerder dit jaar met furazolidon, waarbij uiteindelijk 7.500 kalveren zijn vernietigd, ‘volstrekt onacceptabel’. ‘We moeten daar hard tegen optreden’, meent ze.

Ketenbrede actie

Maar Dijksma wees nadrukkelijk ook op de verantwoordelijkheid van de veehouderijketen. ‘Het is heel belangrijk dat het zelfreinigend vermogen toeneemt. Men moet ketenbreed in actie komen tegen illegaliteit en niet alleen naar de ander wijzen.’
Verschillende fracties vroegen om meer druk op de sector. ‘Als het blijft bij een zetje geven, gebeurt het niet. Geef maar een schop’, zei Gerard Schouw (D66).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer