Varkensvleesprijs daalt extreem snel

In de laatste weken van het jaar staat de varkensprijs altijd onder druk. Het opmerkelijke van 2014 is dat de daling vroeg heeft ingezet en de vleesprijs de laatste weken extreem daalt.

Ilona LesscherIn vier weken tijd ging er 0,10 euro per kilo af, terwijl de wereldprijs voor varkensvlees constant bleef schommelen rond de 2 euro per kilo. Voor die slechte prijsvorming van de laatste maanden zijn verschillende oorzaken aan te voeren. Zo is het aanbod van vleesvarkens groot. Eind november slachtten Nederlandse slachterijen ruim 300.000 dieren per week.
In 2014 groeide de Europese zeugenstapel en ook het aantal grootgebrachte biggen per zeug steeg. De consumptie van varkensvlees in Europa stond voor het tweede jaar op rij onder druk. Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA rekent op een verdere daling in 2015 met 0,4 procent.
De Russische boycot zorgt voor de meeste druk op de varkensmarkt. Daardoor kunnen de goedkopere onderdelen van een varken moeilijker weg. ‘Terwijl voor de vierkantsverwaarding Rusland juist superbelangrijk is’, zegt Mark Tijssen van LTO-vakgroep Varkenshouderij.
Cees Oostrom van Vee&Logistiek Nederland verwacht dat de varkensprijs tot half januari nog verder daalt. Voor komende week rekent hij op een onveranderde prijs.
Oostrom houdt er rekening mee dat een onveranderde prijs rond kerst en oud en nieuw niet gaat lukken. Voor de handel vallen de feestdagen dit jaar ongunstig. ‘We mikken op een kleiner aanbod, zodat de prijs stabiel kan blijven.’
De algemene verwachting van Oostrom is een mager eerste kwartaal van 2015. ‘December is een dure maand en in januari komen de rekeningen. In de eerste maanden van het jaar wordt er altijd minder vlees geconsumeerd.’

Voerwinst

Tijssen geeft aan dat in het algemeen geldt dat de varkenshouders in Europa - zowel bij de zeugen als de vleesvarkens - een aantal goede jaren hebben gehad. De voerwinst bij de vleesvarkens komt in 2014 uit op gemiddeld en die bij de zeugen zo’n 20 procent daarboven. ‘Toch hebben we moeite om kostendekkend te draaien.’
Dat komt omdat Nederlandse varkenshouders ten opzichte van hun Europese collega’s gemiddeld 18 tot 20 cent per kilo vlees kwijt zijn aan maatschappelijke meerkosten. Nederlandse varkenshouders voelen de pijn van een prijsdaling daardoor eerder en sterker dan hun collega’s in andere EU-landen, geeft Tijssen aan.
Dat baart Tijssen zorgen. ‘Ik denk dat als we in de toekomst 12 miljoen varkens willen houden in Nederland, we naar een andere verdeling van de opbrengsten in de keten moeten.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer