Strengere regels voor het bestrijden van ratten

De bestrijding van ratten rond bedrijfsgebouwen wordt aan strengere regels gebonden. Per 1 januari 2015 is het gebruik van rodenticiden voor het bestrijden van ratten buiten de bedrijfsgebouwen in principe niet meer toegestaan, maar er wordt hard gewerkt om tijdig nieuwe toelatingen te realiseren.
Mede door inzet van LTO is door het Ctgb besloten om het buitengebruik van middelen onder voorwaarden van Integrated Pest Management (IPM) weer toe te staan. Alleen wie in 2017 in het bezit is van een certificaat volgens de IPM-principes mag de middelen toch gebruiken. LTO is hierover nog in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Tot 2017 is er een overgangsregeling. Wie tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2017 rodenticiden wil toepassen rond bedrijfsgebouwen, dient zich te melden bij het Meld- en Informatie Centrum van de Inspectie Leefomgeving en Transport.
Het melden kan via www.ilent.nl. Ga op de site naar Melden; bij ‘Rubriek’ kiest u voor Risicovolle stoffen, bij ‘Soort’ kiest u voor Buitengebruik anticoagulantia en vervolgens kiest u voor ‘nieuwe melding’ en vult u de persoons- en bedrijfsgegevens in.
Met de melding gaat u de verplichting aan het certificeringstraject voor buitengebruik te starten zodra de IPM-bedrijfscertificering beschikbaar is. Tot die tijd mag u de rodenticiden blijven toepassen. Daarvoor is in ieder geval vanaf 1 juli 2015 een apart bewijs van vakbekwaamheid of een aparte aantekening op de bestaande spuitlicentie nodig. Voor mensen die al in bezit zijn van een spuitlicentie is dit te realiseren door een extra verlengingsbijeenkomst te volgen over knaagdierbeheersing. Zonder geldige spuitlicentie moet een examen worden afgelegd. Dit kan bij alle AOC’s.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer