Prille initiatieven in race voor prijs

Drie prille samenwerkingsverbanden zijn genomineerd voor de Utrechtse Aanmoedigingsprijs. Op de Dag van LTO Noord Utrecht, vrijdag 28 november, beslissen leden wie er wint: Local2Local, Biomeerwaarde Ei of Vallei Boert Bewust.

Henriët Dijk‘Dit is goed voor de groep. Het geeft een boost om door te gaan’, zegt Jacco Merkens, bestuurslid bij Local2Local, over de nominatie. In deze coöperatie zitten zo’n dertig ondernemers die hun streekproducten van het eiland van Schalkwijk en uit de Kromme Rijnstreek samen aanbieden om een groter publiek te bereiken. Het aanbod varieert van groenten, fruit, sap, zuivel, vlees en brood, geleverd door boeren, maar ook bakkers en slagers.
‘Deze samenwerking is op een unieke snelle manier ontstaan om de eerste klant een totaalpakket te leveren’, luidt deels de motivatie van degene die Local2Local heeft voorgedragen.
Local2Local is eind juni opgericht. ‘Ik vind persoonlijk de nominatie erg vroeg komen. We zitten nog in de opstartfase’, vertelt Merkens, zelf fruitteler. ‘Het is wel heel leuk. Zo weten we dat we op de goede weg zitten, al is het een moeilijke weg. Het is pionieren. We willen een eerlijke prijs voor de boer. Tegelijkertijd word je vergeleken met een groothandel. We moeten goed onze meerwaarde uitleggen.’
Biomeerwaarde Ei is eveneens een jonge coöperatie. ‘We gaan volop aan de bak voor biologische pluimveehouders. Als collectief kunnen we een duidelijkere plus genereren voor de eierprijs’, zegt Johan Verbeek, voorzitter bij Biomeerwaarde Ei. De coöperatie is in juni opgericht en telt nu dertig leden die 400.000 legkippen hebben.
‘Het is een gedreven club mensen met één gezamenlijk doel. Namelijk het op een verantwoorde manier biologische hennen houden en de afzet van de eieren op een transparante manier gezamenlijk regelen’, staat in de voordracht van Biomeerwaarde Ei. Verbeek is in zijn nopjes met de nominatie. Het thema van de Dag van LTO Noord Utrecht ‘Ondernemen in een veranderende omgeving’ past volgens hem goed bij het initiatief. ‘Wij spelen in op veranderende marktomstandigheden. Als je star blijft, haalt de markt je links en rechts in’, stelt de pluimveehouder.

Onwetendheid

Dat inspelen op een veranderende omgeving herkent Jan Overeem. Hij is lid van de stuurgroep Vallei Boert Bewust, de derde genomineerde partij. ‘Vandaag de dag moet je als boer meer rekening houden met de medebewoners in een gebied’, zegt Overeem. ‘Daar hoort ook bij dat je laat zien wat je aan het doen bent en uitlegt waarom je het doet. Er is zoveel onwetendheid. Burgers willen het graag weten en zo kweek je goodwill.’
Laten zien wat er zich afspeelt in de stallen en het contact zoeken met de maatschappij is waar het om draait bij Vallei Boert Bewust. De club begon eind vorig jaar en telt nu veertig deelnemers uit verschillende sectoren. ‘Er zitten er tien in de pijplijn en we willen volgend jaar richting de honderd’, meldt Overeem.
Hij is ‘blij verrast’ dat Vallei Boert Bewust genomineerd is. Mede omdat ‘de vallei’ voor een groot deel in Gelderland ligt. Leden van de afdeling Liniedijk vertegenwoordigen echter de Utrechtse tak. ‘Het mooie is dat dit van onderaf is opgebouwd’, vertelt Overeem.
De bekendmaking van de winnaar is rond 12 uur tijdens de Dag van LTO Noord Utrecht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer