Agrariërs tegen boeteleges schap

Peel en Maas - De gemeente Peel en Maas is van plan om agrarisch ondernemers die meedoen aan het legalisatietraject huisvesting arbeidsmigranten, boeteleges op te leggen. De LLTB vindt dit onterecht. Indien nodig zal de organisatie verdere stappen ondernemen.

Paul LogisterMaar wat zijn nu precies boeteleges? Een boetelege houdt in dat dubbel leges betaald moeten worden. Boeteleges zijn bedoeld om te voorkomen dat mensen willens en wetens eerst iets bouwen en vervolgens pas een vergunning gaan aanvragen. Zij moeten een aparte planologische procedure doorlopen met de daarbij behorende boeteleges.
Bedrijven die op dit moment huisvesting voor arbeidsmigranten hebben, betalen hier al jaren verblijfsbelasting en WOZ voor, stelt de LLTB. Ook is de huisvesting regelmatig gecontroleerd op brandveiligheid.
Het belangrijkste argument voor de LLTB is dat ondernemers die voorheen de huisvesting goed wilden regelen, van de gemeente zelf te horen hebben gekregen dat dat op dat moment nog niet kon. Het zou in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied worden meegenomen. De gemeente heeft deze huisvesting gedoogd. Er kan volgens de LLTB dus geen sprake zijn boeteleges.

Principekwestie

‘Voor de LLTB is deze zaak een principekwestie’, vertelt ondervoorzitter Hans Lansbergen van de afdeling Peel en Maas. ‘Zeker omdat de gemeente doet alsof haar neus bloedt en beweert niet op de hoogte te zijn van beslissingen die in het verleden zijn genomen’, vervolgt hij.
‘Het is wat anders wanneer je aankomt met het argument dat iemand gestart is met de bouw van een garage waarvoor geen vergunning is verleend. Die werelden kun je niet met elkaar vergelijken’, benadrukt de ondervoorzitter. ‘Wij als LLTB hebben vanaf de eerste dag gezegd dat we bij ons standpunt blijven, ook al bestaat de kans dat er binnenkort een voorstel naar de raad toegaat.’
De agrarisch ondernemers hebben in ieder geval een sterke troef in handen, geeft Lansbergen aan. ‘Dat is de toezegging die de vier afzonderlijke gemeenten in het verleden hebben gedaan, dus vóór de herindeling, om eerder gemaakte afspraken over de huisvesting van arbeidsmigranten in het nieuwe bestemmingsplan mee te nemen.’
De ondervoorzitter noemt die toezegging niet meer dan logisch. ‘Zeker wanneer je nagaat dat de betrokken ondernemers al jarenlang WOZ en verblijfsbelasting hebben betaald. Daarmee kun je als gemeente aantonen dat je heel nadrukkelijk betrokken bent geweest om voor desbetreffende ondernemers één en ander in goede banen te leiden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer