‘N69 moet alle boeren verder helpen’

De Kempen - Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vorige week het Inpassingsplan vastgesteld voor de Grenscorridor N69. De nieuwe weg moet de A67 bij Veldhoven verbinden met de N69 ten zuiden van Valkenswaard.

Douwe KortingBoeren in de regio praten al veel langer mee; over het voor hen meest gewenste tracé van de nieuwe weg, maar vooral over de inhoud van de gebiedsimpuls. ‘Voor die impuls hebben we projecten aangedragen die goed zijn voor de boer’, zegt Janus Scheepers, voorzitter van ZLTO Kempen Zuidoost. ‘Denk aan peilgestuurde drainage, een nieuwe beregeningsleiding en precisielandbouw.’
De totale pot bevat zo’n 12 miljoen euro, maar dat geld is niet alleen gereserveerd voor boeren. Uit de gebiedsimpuls moeten ook initiatieven voor landschap, recreatie, water en natuur betaald worden.
‘Als ZLTO proberen we nu slimme verbindingen aan te gaan met andere gebiedspartners. Zo proberen we ervoor te zorgen dat een zo groot mogelijk deel van de ruif onze kant op komt.’ Scheepers rekent daarbij ook op een stuk cofinanciering waarbij andere partijen dus geld bijleggen.
In 2012 was in een breed gedragen gebiedsakkoord al afgetikt dat er rond de nieuwe weg een stevige kavelruil zou komen. Die moet behalve de agrarische structuur ook water- en natuurdoelen dichterbij brengen.
‘Eigenlijk zijn we al met de ruil begonnen’, vertelt Scheepers. ‘De eerste gesprekken met ondernemers die onder het tracé liggen hebben we gehad. Daarbij zijn veel vragen gesteld aan de provincie. Het wachten is nu op de antwoorden. Veel andere boeren benaderen we binnenkort weer.’
Het plan is om de kavelruil breed aan te vliegen. Dus is een groot gebied rond de nieuwe N69 zoekgebied voor de aanpak ‘Verkavelen voor Groei’. ‘Zowel de boeren die moeten verplaatsen als hun collega’s die blijven moeten er beter uitkomen; goed verkaveld met zekerheden voor de toekomst en misschien hier en daar iets meer grond’, zegt Scheepers.
Scheepers verwacht dat boeren ook gecompenseerd worden voor de inrichting van de EHS of het behalen van waterdoelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer