Belangstelling+Cuba+voor+Schots+pootgoed
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Belangstelling Cuba voor Schots pootgoed

Vertegenwoordigers van de Cubaanse overheid bezochten afgelopen periode Schotland om de importmogelijkheden van aardappelpootgoed te bekijken.

De Cubaanse autoriteiten hadden daarbij vooral aandacht voor de kwaliteit van de poters en voor de fytosanitaire omstandigheden tijdens de teelt en de verwerking.

Ze bezochten onder meer een teeltbedrijf en een exporteur van pootgoed, meldt aardappelorganisatie Potato Council.

Verhogen opbrengstcapaciteit

De Cubaanse belangstelling voor goed uitgangsmateriaal is vooral bedoeld om de opbrengstcapaciteit van de eigen aardappelteelt te verhogen.

Het is onderdeel van de doelstelling van Cuba om geleidelijk meer zelfvoorzienend te zijn voor wat betreft voedselproductie.

Volgens Potato Council importeerde Cuba voorheen zo'n 30.000 ton pootgoed. Dat is in de loop van de jaren echter afgenomen tot slechts enkele duizenden tonnen.

Vroeg groeiseizoen

Cuba kent voor aardappelen een vroeg groeiseizoen en heeft behoefte aan rassen die geschikt zijn voor het tafelsegment en voor de verwerkende industrie.

Potato Council ziet de opleving van de Cubaanse aardappelteelt als goede mogelijkheid om extra Schots pootgoed te kunnen vermarkten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer