Strenge controle ggo-grondstoffen

Genetisch gemodificeerde grondstoffen (ggo's) moeten strenger worden gecontroleerd. Onlangs maakte de Europese voedselveiligheidsauthoriteit EFSA de procedures bekend. Bij de test worden knaagdieren ingezet.

Strenge+controle+ggo%2Dgrondstoffen
© 123RF

Sinds vorig jaar moet alle veevoeder dat ggo's bevat en wordt ingevoerd van buiten Europa een proefperiode van negentig dagen doorlopen.

Om duidelijk te maken aan welke voorwaarden die proefperiode precies moet voldoen, stelde EFSA nieuwe, gedetailleerde aanwijzingen over de procedure op, meldt Vilt.

Testprocedure

Concreet zijn er twee mogelijkheden: een testprocedure voor wanneer er nog geen mogelijke risico's zijn geregistreerd en een procedure voor wanneer dat wel het geval is.

In beide gevallen wordt het ggo-voeder getest bij knaagdieren. Vaak gaat het om maïs, soja, koolzaad of suikerbieten.

Verschillende diëten

De dieren moeten twee verschillende diëten voorgeschoteld krijgen: een mengeling met een hoge concentratie van het te testen ggo-gewas en een mengeling met een lage dosis.

Bij voorkeur worden de testen met ratten uitgevoerd. Verder is het uiteraard heel erg belangrijk dat de onderzoeksgegevens op een correcte manier worden verzameld en dat de onderzoeksresultaten op een wetenschappelijke manier worden geïnterpreteerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer