'Miltvuur-communicatie NVWA onvoldoende'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had veel opener moeten zijn in haar communicatie over vlees dat mogelijk besmet was met miltvuur. Dat vindt voedselwaakhond foodwatch.

%27Miltvuur%2Dcommunicatie+NVWA+onvoldoende%27
© NVWA

Nadat eerder deze maand bekend werd dat een partij van 7.000 kilo rundvlees mogelijk besmet was met miltvuur, werd de partij uit de handel gehaald.

Maar consumenten werden niet opgeroepen om het vlees terug te brengen of gewaarschuwd dat vlees in hun koelkast besmet zou kunnen zijn. Dat had wel moeten gebeuren, vindt foodwatch.

Slachterij Polen

Het gaat om vlees dat afkomstig is uit een slachterij uit Polen. Twee koeien van die partij komen weer van een Slowaakse veehouder waar na de slachting de infectieziekte miltvuur (of antrax) is vastgesteld.

Het vlees is geleverd aan negentien bedrijven in Nederland en 26 bedrijven in andere landen. De kans is klein dat het vlees besmet is en dat mensen ziek worden. Voor zover bekend is dat ook niet gebeurd na het eten van vlees van deze partij.

Terugbrengen of weggooien

Toch vindt foodwatch dat de NVWA altijd uit voorzorg moet handelen. 'Ze moeten consumenten in dit geval altijd oproepen om het vlees terug te brengen of weg te gooien', stelt Meike Rijksen.

Volgens de voedselwaakhond stelt de NVWA de belangen van bedrijven boven die van consumenten. De organisatie heeft inmiddels een Wet openbaarheid van bestuur (WOB) verzoek ingediend om de informatie toch boven tafel te krijgen.

Risicobeoordeling

De NVWA heeft een risicobeoordeling gemaakt, geeft de dienst aan. 'Zoals het bureau risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering dat altijd doet. Het risico werd beoordeeld als zeer klein.'

De warenwet staat het, in gevallen van zeer klein risico, niet toe namen van bedrijven openbaar te maken.

'Als we het vermoeden hadden gehad dat de gezondheidssituatie in het geding was, hadden we direct actie ondernomen. En ook nu hebben we iedereen geïnformeerd en ook direct de partij vlees terug laten halen.'

Dodelijk

Mensen kunnen miltvuur krijgen door direct contact met besmette dieren of door het eten van besmet vlees. Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer