Mkb in leegstaand agrarisch bedrijf

‘Leegstand platteland neemt fors toe.’ Trouw besteedde er net als Nieuwe Oogst ruimschoots aandacht aan. Er wordt zelfs beweerd dat de sanering zo snel gaat, dat er binnenkort meer lege stallen zijn dan verlaten kantoren en winkels.

Het ontwikkelen van geschikte bedrijfslocaties is een uitdaging. Denk maar aan bereikbaarheid, voldoende ontwikkelingsruimte en goede omgevingsfactoren.
Vanwege de gunstige vestigingscondities kan ondernemen in het buitengebied interessant zijn voor mkb’ers. Door de toenemende leegstand op het platteland ontstaan steeds vaker kansen voor de vestiging van niet-agrarische ondernemingen in het buitengebied.
Voor de agrarische ondernemers die hun bedrijf staken, biedt een herbestemming als mkb-bedrijf ook kansen. Immers, meer mogelijkheden betekenen meer potentiële kopers en dus een betere opbrengst bij verkoop.
Gemeenten worden zich er steeds meer van bewust dat leegstand op het platteland actief moet worden aangepakt om verval en verrommeling te voorkomen. Er dienen zich steeds vaker mogelijkheden aan om vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen een andere, gebiedsvreemde bestemming te geven en overtollige bedrijfsgebouwen kunnen worden gesloopt.

Adviestool

Om mkb’ers te ondersteunen bij hun zoektocht naar een geschikte vestiging in het buitengebied heeft Arvalis een adviestool ontwikkeld.
Stap 1 in het proces is een inventarisatie van de wensen die de mkb’er stelt aan de nieuwe locatie. Dat geldt ook voor de wensen die hij aan de omgeving van die locatie stelt.
Stap 2 is het maken van een stroomdiagram waarmee de gewenste bedrijfsactiviteiten worden getoetst aan de bestaande wetten en regelgeving.
Stap 3 is een scan van de omgevingskwaliteiten waarbij een vergelijking wordt gemaakt tussen de oude agrarische bestemming met de nieuw voorgestelde mkb-bestemming.
Al met al biedt het vrijkomen van agrarische locaties kansen voor ondernemers die zich in het buitengebied willen vestigen en ondernemers in het buitengebied die hun bedrijf willen staken. De makelaars van Arvalis brengen vraag en aanbod graag bij elkaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer