Zonnebrand+steekt+op+bij+koeien
Nieuws
©

Zonnebrand steekt op bij koeien

In het najaar kan bij koeien een infectie ontstaan, waardoor de dieren zonnebrand-achtige verschijnselen vertonen. Hierdoor kan de witte huid loslaten. Het houden in een duistere stal is de enige oplossing.

Ook kunnen pijnstillers worden toegediend om het leed te verzachten, meldt GD Diergezondheid. De schimmel Pithomyces chartarumgeeft ernstige leverschade.
De klinische symptomen variëren van een kleine zonnebrandplek tot het volledig loslaten van alle witte huid.

De dieren zijn sloom, zonderen zich af, zoeken schaduw en verkoeling, vertonen een rode pijnlijke huid met oedeem, jeuk en soms koliek. Na enkele dagen kan de huid perkamentachtig worden en afsterven.

Energierijk

Het verstrekken van een energierijk rantsoen kan de lever helpen herstellen, hoewel de schade aan de lever bij een aantal dieren onherstelbaar is.

Het contact met te schimmel is te beperken door, onder deze voor de schimmelgroei gunstige weersomstandigheden de dieren te weiden in gras met weinig dood plantmateriaal en de dieren bij te voeren.

Volgens GD Diergezondheid is het bij een verdenking goed om contact op te nemen met de dierenarts, zodat de juiste diagnose is te stellen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer