Buffer Bargerveen zit boeren dwars

Boeren aan de zuidkant van het Bargerveen maken zich zorgen over de hydrologische bufferzone die daar is gepland.

Ze waarschuwden de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma gisteravond dat de aanleg van de 500 meter brede zone gelijk moet oplopen met de aanpassingen aan het Schoonebeekerdiep. Volgens de boeren dreigt er wateroverlast voor hun bedrijven als het nabijgelegen Schoonebeekerdiep de extra kwel die een vernatte zone oplevert, niet goed kan afvoeren.

Provincie Drenthe wil zo snel mogelijk starten met de aanleg van de bufferzone. Waterschap Vechtstromen kondigde deze zomer echter aan aanpassing van het Schoonebeekerdiep pas op de langere termijn op te pakken. Er is op dit moment geen geld voor een dergelijk omvangrijk project.

Volgens Munniksma is het niet aan de provincie om het waterschap op het probleem aan te spreken, maar aan de bestuurscommissie die de aanleg van de bufferzone in goede banen moet leiden. 'Maar Vechtstromen is ook gehouden aan het nationale natuurrpact dat is afgesloten.' De bufferzone zelf is overigens een project van het waterschap.

Ganzen

Naast wateroverlast vrezen de aangrenzende boeren ook voor extra ganzenoverlast. Dat probleem neemt nu al hand-over-hand toe, waarschuwden ze Munniksma. 'Wintertarwet zaaien of graszaad telen, kan hier al eigenlijk niet meer', aldus een akkerbouwer. Munniksma wil er in de inrichting van de zone rekening mee houden, zodat het gebied minder aantrekkelijk wordt voor ganzen.

Ruilgrond

Provincie Drenthe wil naast de buffer zelf in totaal circa veertig hectare landbouwgrond opkopen in het gebied. Die kan dienen als ruilgrond, zodat met de waterhuishouding ook de landbouwstructuur kan worden verbeterd. Naar verwachting moeten dan ook nog enkele bedrijven worden verplaatst of uitgeplaatst. Dat is aan de andere kant van het Bargerveen ook gebeurd. Provincie Drenthe wacht op een plan van de bestuurscommissie en zoekt intussen nog naar de financiën om dat allemaal voor elkaar te krijgen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer