Väderstad als bedrijf

Akkerbouwer Rune Stark uit het Zweedse Väderstad hield zich begin jaren zestig, toen de landbouw in Zweden het moeilijk had, bezig met het ontwikkelen van een eg die beter zou werken dan alle tot dan toe bekende eggen. Dat lukte hem. Toen zijn buren begin 1962 ook zo’n eg wilden hebben, richtte Stark zijn eigen bedrijf op, gaf het de naam van het dorp waar hij woonde en begon in de werkplaats met de productie.
De vier kinderen van Rune staan nu aan het roer van het bedrijf en de 63-jarige Crister Stark is de productontwikkelaar. Ondertussen is ook de derde generatie actief in het bedrijf, gespecialiseerd in zaai- en grondbewerkingsmachines.
Väderstad heeft 1.350 medewerkers, van wie 1.100 in Zweden. Het bedrijf is vertegenwoordigd in veertig landen en haalde vorig jaar een omzet van 263 miljoen euro. Het grootste aandeel in die omzet kwam voor rekening van Rusland, maar die markt is door de Oekraïne-kwestie voor een belangrijk deel weggevallen. Väderstad haalde dit jaar tot nu toe haar grootste omzet in Duitsland. Homburg in Stiens is de Nederlandse importeur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer