LTO: stresstest zoet water

Het kabinet heeft vorige week vrijdag besloten dat het Volkerak-Zoommeer verzilt zal worden. Daarop deed LTO Nederland deze week in de Tweede Kamer een dringende oproep om dit besluit op te schorten.


De reden is dat LTO Nederland een snelle stresstest wil. De regio is eerder toegezegd dat de zoetwatervoorziening wordt gegarandeerd. De stresstest waar LTO om vraagt moet uitwijzen of het hoofdwatersysteem wel bestand is tegen zo’n ingrijpende wijziging.
Het verlies van de zoetwaterbuffer heeft een enorme impact op de totale zoetwatervoorziening in Nederland. Reden om geen onomkeerbare besluiten te nemen, vindt LTO Nederland.
‘Wij werden onaangenaam verrast door dit bericht’, zegt Siem Jan Schenk. Als portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening van LTO Nederland heeft hij het Deltaprogramma Water onder zijn hoede.
LTO verwacht dat er als gevolg van klimaatverandering meer sprake van droogte zal zijn.Door die droogte treedt gemakkelijk verzilting van het oppervlaktewater op.
Als daardoor de zoetwatervoorziening niet meer kan worden gegarandeerd, heeft dat negatieve gevolgen voor de land- en tuinbouw, het bedrijfsleven en de burger.
De financiering van extra zoetwatervoorzieningen is nog onduidelijk. Het Rijk wil marktpartijen en gebruikers van het gebied laten meebetalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer